Rendang Ayam

Salam semua.. ok hari ini Nana nak add 1 lagi resepi yang biasanya harus ade masa musim raya. Ekceli semalam Nana wat rendang ayam untuk berbuka. Pastu wat lebih sket untuk sahur pagi tadi. Hasilnya.. gambar rendang yang sempat ditangkap masa sahur tadi jer..tu pun versi rendang ayam panas semula dari peti  and telah di adjust tambah air sket sebab Nana memang suke makan nasi dengan kuah :)


Bahan-Bahan:

ayam
Bawang merah - dihiris
*bawang merah & putih
*serai
*halia
*kunyit idup / serbuk kunyit
*cili padi
cili boh / cili kering yang telah direndam air panas & di kisar
daun kunyit
santan
kerisik
garam & gula

Cara-cara:

Semua bahan yang bertanda * perlu dikisar terlebih dahulu
1) Tumis bawang yang dihiris kemudian masukkan cili boh. Masak hingga pecah minyak.
2) masukkan bahan yang telah dikisar dan masukkan ayam
3) apabila sudah mendidih dah separuh masak, bolehlah masukkan santan dan kacau hingga kuah semakin pekat.
4) masukkan juga daun kunyit untuk menaikkan bau dan perasakan dengan garam dan gula.
5) Masaklah ayam sehingga kuah menjadi pekat 

Selamat Mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes