Agar-agar ni sangat simple dan rsanya jgak sedap. Cuma masa 1st try wat, rasanya agak terlebih manis. So kepada yang suka makanan kurang manis, boleh lah kurangkan kuantiti gula dalam resipi ni.
Resipi ni Nana amek dari blog Kak Wana @ Potret Kasih.
Thank Kak Wana for the recipe♥
Resepi Agar-agar Santan
10 g agar-agar ( serbuk atau jenis bertali )
4 cawan air
1 kotak santan ( 200ml )
1 cawan gula
3 helai daun pandan ( dipotong-potong )
1 biji telur yang telah dipukul ( ni tak letak pun boleh )
sedikit pewarna hijau
secubit garam
4 cawan air
1 kotak santan ( 200ml )
1 cawan gula
3 helai daun pandan ( dipotong-potong )
1 biji telur yang telah dipukul ( ni tak letak pun boleh )
sedikit pewarna hijau
secubit garam
Cara Penyediaan
1. Satukan agar-agar, daun pandan dan air. Masak hingga agar-agar larut.
2. Masukkan pewarna hijau, garam, gula, telur yang telah dipukul dan santan.
3. Bila telah mendidih tapis adunan tadi dan masukkan kedalam acuan.
4. Sejukkan sehingga agar-agar beku. Bolehlah dihidangkan….
2. Masukkan pewarna hijau, garam, gula, telur yang telah dipukul dan santan.
3. Bila telah mendidih tapis adunan tadi dan masukkan kedalam acuan.
4. Sejukkan sehingga agar-agar beku. Bolehlah dihidangkan….
Selamat mencuba…..
0 comments:
Post a Comment
Bebelan: