Kek Chiffon Pandan

1 comments

Assalamualaikum

Lewat petang tadi nana try resepi kek chiffon pandan.
Actually dah laaaame sangat nak buat kek chiffon.
Kali terakhir wat kek chiffon ni masa zaman cuti skolah menengah dulu kot..
time tu mak nana laa rajin wat kek ni, nana tolong2 jer la.
Sebab  ape nana sukeee sangat ngan kek ni??
dah nama pun chiffon kan, so keknyer mesti lah gebus 
I kalo gebus-gebus ni memang suke jer..hihi :D

Kebetulan semalam en.suami amek banyak plak daun pandan kat umah officemate nyer..
then kelapa parut pun ada...
dengan hati yang tak tenteram nak perabiskan cecepat apa yang ada..
nana pun sanggup keluar pi beli loyang untuk kek chiffon ni..
owh ya, actually kalo nak guna loyang bulat or 4segi yang biasa pun boleh..
tapi nana lagi suka guna loyang chiffon sebab.....
kalau guna loyang biasa.. dah jadi kek span laa namanya kan..hehe.


Okeh.. resepi kek chiffon pandan ni nana dapat dari dapur Lilly.
Memang terbaik laa resepi kek chiffon ni..
terrrrrrsssangat laa gebus..
bukan takat gebus.. en.somi pun kata sedap sebab dalamnya moist jer.
Okeh tak mo cakap banyak..
kalau nak tau cemana kegebusan kek ni..
sila lah try yer!
konfem bebaloi-baloi punyaa~!


Resepi nana copy paste je la yer..
Memang dasar malas nak menaip resepi..haha!

Kek Chiffon Pandan
Sumber resepi: Yatie

Bahan-bahan
Bahan A
6 biji kuning telur
2/3 cawan minyak Mazola
2/3 cawan santan pekat
½ sudu kecil garam
1 cawan gula pasir
pewarna hijau dan perisa pandan
1 1/2 cawan tepung gandum *diayak*
2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B
6 biji putih telur
1/2 cawan gula pasir
1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara
Bahan (A):
  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup).
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c.
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

 Ps: Untuk perisa pandan.. nana blendkan daun pandan bersama kelapa parut. kemudian perah untuk dapatkan pati santan tersebut.

Hokkaido Chiffon Cupcake

2 comments

Assalamualaikum

Wah! sekian lama menyepi dapur chunkiess ni kan!
kemarin nana ada wat creampuff..
then inti custardnye masih ada berbaki..
so pagi tadi dah nekad nak try resepi Hokkaido cupcake.
dah lama nana simpan resepi ni..
nana amek resepi ni dari blog kak Ita..
Ramai yang dah try kata memang sedap kek ni..
and memang nampak sedap pun sebab kek ni sangat gebu
Struktur kek ni lebih kurang jer dengan Mamon Cake yang penah nana wat sebelum ni..
cuma beza kek ni ada guna tepung kastad sikit.
ok la..jom kita terus kepada cara pembuatannya.


Sumber asal : Dapur Masam Manis
Nana copy paste je la yer ;)

HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

-------------------------------------------------------------------------------------

CREAM CUSTARD

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi.
Masak sehingga pekat.
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata.
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.



Selamat Mencuba yer!!

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes