Haa..kepada penggemar cheese.. pastinya you all akan suka resipi ni.
Quiche ni adalah makanan berasaskan ubi kentang yang dilapis dengan daging ayam/lembu diikuti dengan taburan cheese serta sos susu istimewa secara berlapis-lapis.
Hasilnya..very yummy!! tak caya? cubalah ;)
lapisan yang terdiri daripada kentang, daging dan cheese
sebelum dibakar: bahagian atas diliputi cheese dan sos susu
Bahan-bahan:
*kuantiti terpulang pada berapa banyak/besar hidangan
Kentang - dihiris membulat sederhana tebal
susu segar
cendawan butang - dihiris
cendawan butang - dihiris
keju cheddar (diparut) /mozarella
daging ayam/lembu kisar - direbus hingga empuk
bawang merah & putih
serbuk lada hitam
serbuk lada hitam
sedikit garam & marjerin
Cara:
1. Masukkan semua kentang dalam frying pan (tak kisah lah ape-apa)
2. Kemudian taburkan garam dan gula serta letakkan sedikit marjerin di atasnya.
3. Tuang susu ke atas kentang sehingga paras kentang (semua tenggelam).
4. Letak di atas dapur dan masak sehingga kentang lembut.
5. Tos kan sos susu (asingkan sos dan kentang).. ketepikan sekejap.
6. Tumis bawang dan masukkan daging yang telah direbus dan cendawan butang serta masukkan sedikit garam dan serbuk lada hitam, angkat..
Cara melapis:
lapisan 1 : masukkan susun kentang memenuhi lapisan pertama.
kemudian tuangkan 2 atau 3 sudu sos ke atasnya
lapisan ke 2: taburkan daging sedikit.
lapisan ke 3: tabur cheese di atasnya.
kemudian tuangkan 2 atau 3 sudu sos ke atasnya
seterusnya ulang langkah 1 hingga 3 sehingga memenuhi bekas
*Untuk lapisan teratas, akhiri dengan taburan cheese menutupi bekas dan dibasahi dengan sos susu agar cheese tidak hangus ketika dibakar.
akhir sekali, bakar di dalam oven pada suhu 100 dc selama 1 jam.
Hidangkan Quiche apabila ia sudah sejuk diluar oven.
♥
Selamat mencuba :)
minta maaf ye.. betul ke nama hidangan ni quiche? Sbb saya mcm keliru..
ReplyDeleteyer quiche..keliru ape ye?
ReplyDelete