Lasagna Step by Step

6 comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga hasrat nana nak wat lasagna..
dah berjeruk niat and resepi ni disimpan..
harini, nak tak nak MESTI buat jugak!
Actually yang membuatkan nana malas nak wat sebab
penyediaan bahan-bahan dia yang leceh membuatkan terasa sangat malas nak buat
Wat lasagna dengan Quiche tak banyak beza..
yang beza is just lapisan kentang dalam Quiche diganti dengan kepingan lasagna.
dan yang pasti, sesiapa penggemar cheese..
pasti suka lasagna ni..
sebab memang sangat padat dengan rasa cheese!

Ada banyak versi dalam membuat lasagna ni...
versi yang nana wat harini 
nana gabungkan resepi dari blog-ana dan resepi yang telah diajar oleh kakak ipar (Kak Aza)
Okeh.. jom kita terus kepada bahan-bahan..

Bahan-bahan:


(Bahan bertanda '*' tidak ada dalam gambar di atas)

Lapisan sos putih (nana wat anggaran kasar jer):
3 sudu besar Butter
2 sudu besar tepung gandum
500ml Susu full cream / fresh cream
100gm cream cheese / cheddar cheese - di potong-potong supaya cepat hancur

Lapisan daging(nana wat anggaran kasar jer):
400gm-500gm daging cincang
bawang putih 5 biji - dicincang
bawang besar 1 biji - potong dadu halus / cincang
*cili boh - ikut citarasa masing-masing..nana bubuh 3sudu besar
1 tin Cendawan butang - dihiris
1 botol sos prego / kimball - nak perisa apa terpulang citarasa masing-masing
*3 sudu besar sos cili - tambah ikut citarasa masing-masing
* Sedikit Oregano, lada hitam, garam, dan gula - ikut citarasa masing-masing
*sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan lapisan lain(nana wat anggaran kasar jer):
1 kotak Instant lasagna - nana celur sekejap dengan air panas
* cheese mozarella - nana xder..so nana ganti dengan cheese cheddar diparut
*Parmesan cheese - nana tak letak sebab takde


Cara-caranya:

1) Sos Putih

1) Cairkan butter, kemudian masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
2) Masukkan susu full cream / susu fresh, kacau sebati.
3) Masukkan cream cheese dan kacau sehingga sos sedikit pekat, tutup api.
Kalau sos terlalu pekat, boleh adjust tambah sedikit lagi susu.
Pastikan masak dengan api perlahan.


2) Daging


1) Masukkan minyak dan tumis bawang tadi
2) Masukkan cili boh dan biarkan sekejap hingga masak
3) Masukkan daging cincang dan masak hingga air daging hampir kering, (jangan terlalu kering, agak-agak daging dah hampir masak terus ke step seterusnya)
4) Masukkan sos prego / kimball serta cendawan. Kacau sebati.
5) Masukkan sos cili, lada hitam, garam, gula dan oregano secukup rasa.
Siap!


Mari Melapis!!

1) Tutup dasar loyang dengan kepingan lasagna

2) Kemudian lapiskan dengan daging yang telah dimasak tadi

3) Seterusnya lapiskan dengan sos putih (kalau suka cheese, taruk lebih sos putih lagi sedap)
beserta taburan cheese parmesan dan mozarella.
*kalau ada cheese mozarella lagi best..tapi nana tak beli aritu,
so guna ape yang ada je laa..cheddar cheese parut pun boleh

4) Tutup lapisan tadi dengan lasagna semula dan teruskan melapis seperti tadi hingga habis..
Biasanya orang wat 3 lapis jer dan pastikan lapisan terakhir adalah sos putih dan taburan cheese menutupi permukaan.

5) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30-40minit.
Bergantung pada oven masing-masing.
Nak tau dah masak ke belum?
Kira-kira dah nampak permukaan kuning keemasan gitue, leh la angkat dan hidangkan panas-panas.

Taraaaa~! Siap sudah hidangan tengahari kami tadi..lasagna!

Lasagna ni nana suka makan time panas-panas sebab ada lapisan cheese, waktu panas baru best!

Selamat Mencuba!

Chewy Gooey Yummy Choc Brownies

0 comments

Assalamualaikum..

Ok wat pertama kalinya nana wat brownies...
actually nana sememangnya bukan penggemar brownies
dats y nana tak berminat nak cuba buat..
tapi........
kebetulan masa hari raya haji yang lepas..
member opis en.suami ada buat makan-makan kat rumah dia..
and dia ada hidangkan brownies choc ni..
ssaaaanggaatt seeedddapppp ok!!
rasa choc yang sangat pekat, melekat, terpikat..
sama seperti nama brownies ni yang malatop gitue..huhu
Sebab ape chewy gooey, memang kek ni sangat padat and even masa kita siap bancuh pun boleh tengak bancuhannya sangat pekat and gooey mooey...tak cayer cube try!
En.suami plak memang penggemar kek chocolate..
seronok tengak bila dia suka makan
lepas dari tu, terus nana minta resepi dari tuan rumah..hihi :)
Mekasih Kak Bai for the recipe!
Sumber asal: Ayu @curlybabesatifaction
Tak reti nak amek gambar brownies cecantik.. 3 ketol ni je la wat contoh..

Penyediaan:
Panaskan oven pada suhu 160c.
Sediakan loyang 11"x11" bersama alas dan griskan
boleh jugak guna loyang 10"x10"

Bahan A:
250g butter
400g baking choc

Cara A: Double boil hingga cair, dan ketepikan biar suam sedikit.


--------------------------------

Bahan B:
6 biji telur
340gm gula perang - boleh kurangkan ikut citarasa
2 tsp esen vanila
20g choc emulco/paste (boleh guna 1 tbsp)

Cara B: Pukul bahan B hingga gula hancur dan sebati - guna hand whisk jer.
Kemudian boleh la masukkan adunan bahan A tadi dan digaul sebati.


--------------------------------------

Bahan C:
80g tepung gandum + 60g serbuk koko }di ayak
140g kacang walnut/pecan/almond (ikut citarasa) - bakar sebentar
nana guna kacang hazelnut kisar kasar bersama walnut

Cara C: Gaul kacang bersama campuran tepung dan koko yang telah diayak.
Kemudian masukkan dalam bancuhan A+B tadi dan gaul rata tetapi jangan terlalu lama.
Tuang dalam acuan dan bakar pada suhu 160c-170c selama 50minit-1 jam.
Setelah masak, biar brownies dalam acuan hingga sejuk.
Lebih sedap jika disimpan semalaman.
Enak dimakan begitu sahaja atau dituang choc ganache . 
Boleh dihidang bersama aiskrim.





______________________________________
Choc Ganache

Bahan:
250g choc masakan
1 tbsp marjerin/mentega
1/2 cwn fresh cream/whipping cream

Cara:
Cairkan choc secara double boil, angkat dan masukkan whip cream dan mentega.
Kacau hingga sebati. Tuang atas brownies.


Selamat Mencuba :)

ps: sdap makan jika brownies pada suhu bilik.
kalau simpan dalam peti, leh panaskan dalam microwave skejap..
makan panas2 dengan choc ganache mencair..nyuummhh~!!

-13/2/2013 - 
Sebenanye dah banyak kali nana wat brownies ni..
brownies ni dah jadi kegemaran en.suami...
nana add pic brownies lagi..
kali ni xletak choc ganache :)

Mamon Cake

1 comments

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama terperam hajat nak buat mamon cake ni..
akhirnya berjaya juga tunaikan harini..
Nana sukeeee sangat kek ni sebab tekstur kek ni yang lembut and gebu..
plus ada pulak parutan cheese atas tu..
Struktur kek ni sama jugak macam Japanes Cotton Cheese Cake..
dan resepinya lebih kurang sama dengan Hokkaido Cake..
resepi Mamon cake ni nana amek dari buku resepi mak nana.
Resepi kek-kek gebus macam ni jarang nana buat
sebab agak leceh bila main dengan putih telur asing-asing ni..
banyak sangat pantang larangnye..
kalau silap sikit je, memang tak menjadi ler jawabnye..
ape pantang larangnye?
Boleh baca kat bawah nanti yer ;)


Ok, skarang kita lihat bahan-bahannya plak:

Bahan A:

115gm tepung gandum
20gm tepung jagung
10gm tepung susu
70gm gula kastor (nana kurangkan)
5 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
85gm minyak masak
70ml air
1/4 sudu teh esen lemon

Bahan B:

7 biji putih telur
80gm Gula kastor (nana kurangkan sikit)
1/2 sudu teh cream of tartar
1/4 sudu teh garam


Cara A:
Campurkan kesemua bahan dan putar hingga betol-betol sebati.
Nanti adunan akan jadi macam ni lebih kurang.


Cara B:
1. Putar Putih telor sambil dimasukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis.
2. Kemudian masukkan baking powder dan garam, putar hingga Kental.


Kental sampai macam ni lebih kurang


Ok Setelah setel cara A & B, akhir skali gabungkan adunan dengan kaedah kaup balik.
*Rujuk pantang larang di bawah no.(4).
Kemudian masukkan dalam bekas cupcake mengikut citarasa masing-masing.
Bakar pada suhu 170c lebih kurang 15minit (bergantung pada oven masing-masing).
Bila dah siap, sapukan sedikit campuran susu pekat manis yang dicampur dengan sedikit menetega di atas permukaan kek. Kemudian taburkan dengan parutan cheddar cheese.
Selamat mencuba!

Keadaan dalam kek yang lembut & gebus ituess :P

Pantang Larang / Teknik 
1) Bekas mesti kering, and jangan biarkan ada setitik air pun pada bekas or putih telur.
Maksudnye telur tu kena btol-btol kering lepas dibersihkan.
2) Jangan ada sikit telur kuning pun dalam putih telur. Nak senang, masukkan telur yang telah dibersihkan dalam peti terlebih dahulu. Telur yang sejuk mudah untuk diasingkan berbanding telur pada suhu bilik. Setelah di asingkan, biarkan telur tersebut kembali kepada suhu bilik sebelum diputar.
3) Putar putih telur hingga kental (sampai kalau kita terbalikkan bekas, putih telur tak jatuh)..
jangan terlebih putar pulak, nanti lain jadinya..
4) Semasa campurkan adunan, gunakan teknik kaup balik..
Jangan terlebih kaup and kacau.. nanti tak jadi gebu ler kek tu dah..

Pengat Biji Nangka

0 comments

Assalamualaikum

Bila buat pengat ni, teringat pada arwah Mek tersayang and dirindui slalu..
sebab nana masih ingat lagi..
1st time blaja and buat pengat ni bsama-sama arwah masa dulu..
Harini aku buat sebab en.suami dah lama teringin nak makan..
so memandangkan bahan semua dah ada..
and pandan plak dah smakin layu..
nak tak nak buat jugak laa tadi..
Nak buat pengat biji nangka ni simple je..
kuah dia sama macam kita masak bubur kacang hijau..
and pengat biji nangka ni lebih kurang je macam pengat puteri mandi..
and ada bermacam-macam versi boleh kita jumpa kalau kita google..
versi nana wat harini versi simple and paling basic je.


Bahan-bahan biji nangka:

Tepung Pulut - kuantiti terpulang nak buat banyak mana
air (secukupnya untuk bancuhan)
Pewarna - terpulang pilihan warna masing-masing

Cara-cara doh biji nangka:
1. Tepung pulut dicampur dengan air sedikit demi sedikit sambil digaul dan diuli sebati sehingga doh tidak melekat pada tangan. 
2. Boleh tambahkan pewarna kegemaran. Nana guna hijau dan merah. 
3. Kemudian bentukkan membujur kecil-kecil, ikut citarasa masing-masing.
4. Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan doh yang telah dibentukkan.
5. Angkat doh biji nangka yang timbul dipermukaan dan masukkan dalam bekas berisi air.

Bahan-Bahan Kuah:
Santan
Air
Gula Melaka / Merah
Gula Pasir
Garam
Halba
Pandan
biji sago - masuk dalam air didih hingga masak dan tos,
masukkan dlm bekas berisi air.


*Kuantiti bahan di atas semua mengikut citarasa masing-masing

Cara:
1. Masukkan Santan+air+gula+garam+gula merah, biar hingga mendidih. Perasakan mengikut citarasa masing-masing.
2. Masukkan daun pandan, sedikit halba dan biji nangka yang telah siap masak tadi.
3. Masukkan biji sago dan tutup api. 

* Nana tambah ubi keledek. Kalau nak campur ubi keledek, pastikan rebus dulu skejap sampai hampir lembut, kemudian baru masukkan santan dan bahan-bahan lain dalam step 1.

Dah siap :)
Selamat Mencuba~

Lemon cheese cake - step by step

0 comments

Assalamualaikum

Setiap kali buka peti..
hati resah gelisah je menengoknye
bila nampak seketul creamcheese stok yang dah lama dibeli..
tapi tak digunakan lagi sampai ke hari ini.
Then nampak pula choc ganache baki kek sbelum ni,
buka pula peti atas.. nampak whipping cream yang baru dibuka..
tiap hari tangan ni gatal je nak mula berbaking..
perasaan betambah membuak-buak lagi bila tengak mixer & oven..
tak boleh jadi ni..
so tadi, terus keluarkan bahan-bahan yang sepatotnye..
Berbekalkan bahan-bahan yang sedia ada,nana plan nak wat lemon cheesecake
resepi sebelum ni nana dah penah buat : Lemon Cheesecake
cuma kali ni nana tambah lemon zest & post dengan cara step by step..

---------------------------------------------------------
Bahan-Bahan Crust:
110gm biskut (nana guna biskut oreo, buang intinya)- dikisar halus
50gm butter / marjerin cair

Bahan-bahan filling:
250gm cream cheese
55gm gula castor (kalau suka manis, boleh tambah lagi)
esen vanila sikit..
1 biji telor
75ml whip cream
1 tbsp lemon juice/ esen lemon
lemon zest - optional
------------------------------------------------------------------------------------
cara-cara:

campur semua bahan, dan ratakan didalam loyang spring form.
bakar pada suhu 160c selama 5minit.

(1)
--------------------------------------------------------  


(2)
 Masukkan cream cheese dan gula, putar sehingga sebati


(3)   
Kemudian masukkan telur dan semua bahan yang lain, putar hingga sebati.

(4)  
Tuang atas crust yang telah siap tadi.
 Bakar secara water bath pada suhu 150c selama 45-50 minit*

(5) 
Bila dah siap, biarkan dalam oven dengan pintu sedikit terbuka selama 1 jam.
 Sejukkan di dalam peti sekurang-kurangnya 4jam dan seeloknya semalaman sebelum dipotong.

Selamat Mencuba ♥

Taraaaa~! siap deco dahh..utk makan sendiri jee

Ketam Cili Bertelur

3 comments

Assalamualaikum :)

Jarang sekali nana add resepi lauk pauk kat blog ni kan??
harini nana nak add resepi yang baru je nana try tadi..
actually this is my 1st time masak ketam..
bukan ape.. nana kureng makan ketam
tapi kalau dah ada, makan je laa..
bukan ape, malas nak makannya leceh..
sampai luka-luka tangan ni nak mengorek isi yang ado.
Kebetulan tadi gi beli lauk, ada ketam..
so beli je laa.. tadi ketam ni 1kg = RM20
aku amek 3 ekor yang besar-besar.. 
hampir 1kg kesemuanya...

ketam sebelum di masak..

Ok, masakan ketam ni request dari en.suami..
haritu gi telaga air.. ada ketam masak macam ni..
waktu tu aku tak tau apa nama masakan ketamnya..
tapi yang aku tau, memang sedap..
tadi search kat google, terjumpa laa resepi yang dimaksudkan..
"KETAM CILI BERTELUR" dari blog
Ok, Nana copy paste je la yer :)

Bahan-bahan:
•1 kg - ketam bunga – dibersihkan, dibelah dua & digoreng selama 3-5 minit.
•10 ulas - bawang merah dikisar lumat
•5 ulas - bawang putih dikisar lumat
•2 inci - halia dikisar lumat 
•3 batang - serai – dititik
•5 sudu besar - minyak untuk menumis
•1 cawan-air 
•3 sudu besar - sos tiram
•3 sudu besar - sos cili 
•3 susu desar - sos tomato
•2 sudu besar - cili boh
•1 biji - telur – dipukul
•Garam & gula secukup rasa
•1 labu - bawang besar–dibelah 8 
•Daun ketumbar untuk hiasan

Cara memasak:
•Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan kisar, cili boh dan serai hingga naik baunya.
•Masukkan secawan air, gaul rata. & masukkan semua sos, gula, garam secukup rasa dan gaul hingga sebati. Masukkan ketam, bawang besar & tutup kuali selama 5 minit.
•Masukkan telur dan dikacau kedalam kuali cepat-cepat supaya telur tak berketul.
•Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar - nana tak letak pun

Ketam dalam periuk..banyak laa plak bila dah potong 2

Taraaaa..berjaya dengan masakan 1st time ketam ku..uh uh laa laa :D
TQ blog resepi Zaifa for sharing d nice recipe♥


Kek Coklat Moist Ala Filipina

0 comments

Assalamualaikum :)

Sejak kena direhatkan buat sementara waktu ni..
 lama oven tak dipanaskan, mixer tak digunakan..
Kemarin, En.Suami mengidam nak makan kek coklat..
so smalam nana pun belek-belek koleksi kek coklat yang ado.
macam-macam versi ada..
tapi semalam teringin nak try resepi yang nana ambil dari buku mak nana..
nak tengak kejadian kek ni bila mana dia banyak menggunakan kuning telur..
dan resepi ni special dari chef Filipina..
apa namanya and nama bukunya jangan ditanya..
sebab nana salin resepinya saja masa balik cuti raya skejap haritu :D
untuk kek yang nana wat, nana just guna resepi untuk keknya sahaja..
untuk lapisan coklat, nana just guna coklat ganache sebab lebih mudah dan sedap
tapi kat sini nana bagi resepi salutan coklat style filipina..
kot-kot ada yang teringin nak try nanti..
leh la cuba..nana xbminat sebab dia guna tepung honkwee..
so dapat la bayangkan camna teksturnya nanti kan..
ok laa.. jom kita tengak cara pembuatannya :P


Bahan-Bahan Kek:
6 biji kuning telur gred A
3 biji telur gred A
375g mentega
550g gula kastor
3/4 sudu teh gliserin
2  1/4 cwn susu segar
450g tepung protein rendah -- nana guna tepung kek
 100g serbuk koko
3 sudu teh serbuk penaik
1  1/2 sudu teh soda bikarbonat
(ayak 2 kali)

Panaskan oven pada suhu 180c
15 minit sebelum membakar kek

cara-caranya:
1) Putar mentega + gliserin hingga sebati. Masukkan gula, putar hingga gebu
2) Masukkan telur satu per satu sambil terus memutar hingga sebati
3) Masukkan tepung berselang seli dengan susu dan campuran tepung,
bermula dengan tepung dan berakhir juga dengan tepung. Gaul dengan cermat hingga sebati
4) Tuang ke dalam loyang bulat 10" yang telah dilenser dengan lemak sayuran or mentega dan beralas dengan kertas minyak-- (nana buat dalam loyang 8" dan loyang roti panjang jer. lenser dengan mentega, tak alas pun dengan kertas..pemalas! hehe)
5) Bakar di dalam ketuhar selama kira-kira 30minit ( depends pada oven dan saiz loyang yang di pakai)

Bahan-bahan salutan coklat:
4 biji kuning telur
3 cwn gula pasir
50g coklat masakan
75g  mentega
1 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung hunkwee
2 cwn serbuk koko
4 cwn air panas

cara-caranya:
1) Jerang air dalam periuk hingga mendidih
2) Satukan kesemua bahan kecuali mentega di dalam bekas tahan panas.
Masak dengan kaedah double boiler, kacau hingga pekat atau masak di atas api sederhana kecil hingga adunan pekat menggunakan periuk tebal.
3) Matikan api, masukkan mentega ke dalam adunan. Kacau rata dan sejukkan sedikit.
4) Tuang salutan coklat di atas salah satu keping kek, tindih dengan kek 1 lagi. Tuang salutan coklat atas permukaan kek dan ratakan sekelilingnya.

Nana guna coklat ganache, just tuang atas kek jer :)

 Tekstur kek ni padat tapi lembut.. 
kalau suka kek lembap, elok guna resepi kek coklat kukus yang sebelum-sebelum ni..
sebab kek ni di bakar, so kelembapan tu kureng..tapi tetap sedap! :)
apepun..selamat mencuba!!

Puding Roti Marble

2 comments

Assalamualaikum..

Tenggelam timbul tenggelam timbul..
dah masuk bulan Ramadhan dah kan...
Ok lah, tak nak cakap banyak..
harini nana nak kongsikan resepi puding roti marble
Puding ni nana wat petang smalam untuk juadah berbuka..
kebetulan roti yang dibeli sebelum ni tak terhabis..
tu yang mencari-cari resepi menggunakan roti..
macam-macam jenis puding roti ada..
tapi untuk kali ni, nana try resepi dari kak Hana..
nana jumpa kat MyResepi
Bahan-bahannya sangat simple dan mudah disediakan.
teksturnya pun just nice :)
Jom kita terus kepada bahan dan cara membuatnya:


Sumber: Hana Myresepi

Bahan-Bahan & cara:

1) Didihkan 3cwn air+ 1/2 cwn gula+ 8gm serbuk agar-agar.
2) Blend sampai halus 4 kpg roti dicarik-carik+ 170ml susu cair+ 1/2 cwn susu pekat+ 1/2cwn air+ 2biji telur
3) masukkan bahan diblend tadi ke dalam air yang sedang didihkan.
4) masukkan 2 sudu besar mentega dan gaul hingga cair dan sebati. tutup api. 
4) bahagi 2 adunan.. masukkan 2 sudu besar serbuk koko dalam salah satu adunan.
5) masukkan adunan kedalam loyang selang seli atau ikut suka.
6) sejukkan di dalam peti..seeloknya paling kurang 2jam sebelum dihidang.

Sesuai untuk juadah berbuka..sedap dimakan sejuk-sejuk :)
Selamat Berbuka Puasa!

Puding Karamel

0 comments

Assalamualaikum..

Sabtu nana balik kampung..
kampung mana??
memandangkan dapat balik 18 hari..
so bahagi 2 lah, smggu kg suami kat Klang,
sminggu kat kg terchenta, Kuantan..
so sbelum memulangkan diri ini..
nana nak add resepi yang nana teliur setelah sekian kalinya..
akhirnya petang tadi ku gagahi jugak membuatnya..
ekceli sbelum ni dah beberapa kali buat, 
tapi resepi yang lain.. (ntah mana letak, tak save)
so tadi nak buat, try resepi dari blog kak Ina ni..
Sebelum ni buat memang nana ikut sukatan yang diberi..
dah nama caramel konfem la manis kan..
tapi memikirkan suami tak suka manis..
so tadi nana kurangkanlah gulanya...
alih-alih tawar hebey plak jadinya..
macam makan tauhu pun ade..
haish..xpe-xpe..
pasni kalo nak buat, jangan derhaka pada resepi diberi..
en.suami pun dah kata,
kalo dah nama karamel memang dia tak suka..
so nak tak nak lenkali tringin makan, 
buat makan sendiri..leh la wat manis sepeti resepi :D


Nana copy paste dari blog kak Ina - nana wat sparuh resepi je


Bahan-bahan

400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARAMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara

Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih. (Rasa dengan jari tau)
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. (Akak tuang ke dalam loyang dengan menggunakan tapisan,,nak bagi cantik kat puding tu)
Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti a


Lemon Cheesecake

2 comments

Assalamualaikum...

hehe.. dipagi yang ceria meriah ini...
nana nak add resepi nana wat semalam..
actually nana wat kek ni sebab dah lama teringin nak makan cheesecake padat..
entry sebelum ni kite wat cheesecake gak kan..
tapi tu cheese dalam bentuk kek macam kek span..
ntah saya pun tak reti lah nak cakap macam mana and apa nama saintifiknya..
buat-buat faham je la ye..hahahaha..
pastu ada pulak baki coklat ganach dan krim tempahan sebelun ni..
so apa lagi, memang seronok laa dapat elakkan pembaziran :D
Ok, resepinyer ni kemarin saya search kat google..
saya cari resepi untuk basic cheesecake..
alhamdlah, jumpa dah jumpa..tapi time tu lupa plak nak bookmark..
so dah tak tau kat mana web tu..
ok la..xmo celoteh panjang, jom tengak resepi..


Kek ni nana wat loyang kecik..4" kot
sebab cheese ada seketol je (250gm)
resepi asal 2X kuantiti dibawah untuk loyang 8" atau 9"..
so kalau nak buat loyang besar, darab 2 bahan dibawah ok :)

Bahan-Bahan:

Crust:
110gm biskut (nana guna biskut oreo, buang intinya)- dikisar halus
50gm butter / marjerin cair

cara:
campur semua bahan, dan ratakan didalam loyang spring form.
bakar pada suhu 160c selama 5minit.

  
Filling:
250gm cream cheese
55gm gula castor (kalau suka manis, boleh tambah lagi)
esen vanila sikit..
1 biji telor
75ml whip cream
1 tbsp lemon juice ( nana guna 1/2 tsp esen lemon)

cara:
1) Masukkan cream cheese dan gula, putar sehingga sebati
2) masukkan telur dan semua bahan yang lain, putar hingga sebati.
3) tuang atas crust yang telah siap tadi.
4) bakar secara water bath pada suhu 150c selama 45-50 minit*
5) bila dah siap, biarkan dalam oven dengan pintu sedikit terbuka selama 1 jam.
6) sejukkan di dalam peti sekurang-kurangnya 4jam dan seeloknya semalaman sebelum dipotong.
-nana tambah layer whip cream dan atasnya nana tuang choc. ganache.

*luar loyang hendaklah di cover dengan aluminium foil dan letak di dalam bekas lain berisi air.
air tidak perlu terlalu banyak, sekadar lebih kurang ketinggian lapisan biskut

Selamat Mencuba ♥


ps: 
-Wat masa ni,jarang dapat update sebab sibuk di dapur vanila-choc
so jarang ada masa nak cuba resepi baru..
-30jun - 18 july nana bercuti (balik kg)..
- 21 july kita mula berpuasa..
-ada masa akan datang nanti nana update resepi biskut raya plak k :D

wassalam ♥




choc cheesecake simple

2 comments

Assalamualaikum..
setelah beberapa dekad lamanya tak menghupdate blog resepi ni kan...
tadi siang saya bancuh kek coklat untuk tempahan..
then telebih plak adunannya... sayang kalau dibuang saja..
so saya pun bakar je laa...
then dalam peti ada baki cream cheese..
hajatnya nak buat cheesecake oreo ke ape..
sebab biskut oreo dah ready beli kemarin..
last-last saya tak nak bazir...
trus search and jumpa resepi kat sini..
so saya pun adjust la bahan-bahan mengikut kesesuaian..
saya gabungkan resepi tu..
seterusnya jom lihat hasil gabungan resepi tersebut:


Bahan-bahan (saya wat untuk loyang 7"):
~cream cheese dalam peti cuma ada 160g jer..guna smua yg ada
~ telur 2 biji saja pun yang ada..so abiskan..
~whipp cream ada dalam lebih kurang 90g..campak smua
~gula agak-agak jer tpulang kemanisan anda..
~esen vanila + esen lemon sikit
~saya tambah tepung naik sendiri sikit saja untuk kasi adunan pekat sket--
gara-gara cream cheese tak cukup..haha
Cara-cara:

1. Bakar kek span coklat terlebih dahulu..
2. Campur semua bahan diatas, kemudian tuang diatas kek span tadi..
3. Bakar dengan cara loyang tadi dimasuk dalam loyang lebih besar berisi air.
4. Bakar dan sejukkan at least 4 jam sebelum dihidangkan.
Siap~

*saya buka peti..nampak blueberry... so campak sket-sket scara random...huhu

Puding jelly buah koktel

0 comments


Sangat lama tak menambah koleksi resepi..
skarang bz sket ambil tempahan..
sampai tak menyempat nak try resepi baru..
bila tengak dapur kak Ita..
macam-macam resepi baru dia masukkan..
rasa tak sabar nak mencuba..
dan semestinya aku tengah mencari masa untuk buat pavlova yang tengahangat skang ni
ok la..ni resepi dah lama peram..
tak sempat-sempat upload sebab asal buat je xsempat amek gambar, dah habis..
kali ni tak lepaskan peluang lagi..
resepi asal oleh Chef Cikgu Lisa dari Mathill
rugi tak mencuba..simple but nyamaaan~!

Bahan-bahan:

Instant jelly 1 kotak/paket
buah koktel tos (simpan airnya untuk kastad)
kastad (resepi di bawah)

Bahan kastad (boleh juga guna mana-mana resepi kastad yang lain) :
1 tin susu cair
air dari buah koktel
gula secukup rasa
2 sudu tepung jagung (bancuh sikit dengan susu)

cara kastad:
Masukkan semua bahan dan masak diatas dapur dengan api yang perlahan sehingga pekat.


Cara:
1) masak jelly seperti cara pada kotak tersebut. sejukkan.
2) letak lapisan kastad..
3) hiaslah dengan buah-buah koktel diatasnya.

dah siap..senang kan~! :)

Cupcake chocolate

0 comments

Assalamualaikum..
sempena birthday anak kawan pada hari ini,
saya watkan cupcake with edible image ultraman, angry birds dan boboyboi..
cupcake ni simple je, nak wat cupcake sama jer macam wat kek
bezanya acuanya sajer lebih kecil.


Bahan-bahan dan cara:
1) sediakan bahan kek coklat dari mana-mana resepi, nana guna resepi kek dari sini.
2) Buat coklat glaze dan tuang diatas cake yang telah siap dimasak dan diratakan. 
3)Deco cake dengan menggunakan buttercream. resepi disini.


Selamat Mencuba~!

Triple Chocolate Cheesecake

0 comments

Assalamualaikum..
Seperti yang telah dijanjikan kek untuk 20 Feb..
sempena ulang tahun perkenalan saya dan en.Suami yang ke 7 tahun..
memandangkan cheese dah terbeli lama tak terbuat..
so, kemarin nana buat lah chocolate cheesecake..
en.Suami memang tak gemar cheesecake..
kecuali yang saya perasan, kalau ada kek span bawah cheese tu,
baru dia leh terima..
Tak pe lah, en.Suami tak makan,
saya share bersama kawan-kawan yang suka cheese :)
kalau nana makan semua sorang..
alamatnya tak lama lagi jarum penimbang boleh tercabut! hehe
Cheesecake ni ada 3 layer..
agak huduh pandangan dalam kek saya wat ni..
sepatutnya topping kek ni pakai ganache..
tapi dek sebab nak jimat fresh cream..
nana curah coklat je atas tu dengan coklat biasa,
so bila coklat keras, nak potong..paham-paham je la..
lagi 1, sepatutnya layer 3 tu sama rata
tapi kalau nak awat 3 layer, kena guna 3 blok cheese
nak jimat lagi skali nana just pakai 2 blok je..
sebab tu yang putih sengaja nana wat nipis..
kenapa layer tak rata??
hahaha sebab nana malas nak scoop 1 per 1..
main curah je terus, janji masuk perut jgak kan..hihihi
ok la..jom tengak resepinya:

Resepi Asal: Yum Sugar
*intenet slow, ada masa nana translit..skarang nana copy paste jer k!

Ingredients
Crust
1/2 stick (4 Tbsp) butter, softened
1 1/2 cups chocolate cookie crumbs (about 27 Nabisco Famous Chocolate Wafers or 20 Oreo cookies, finely crushed)
Filling
3 bricks (8 oz each) 1/3-less-fat cream cheese (Neufchâtel), softened
1 cup sugar
2 Tbsp cornstarch
3 large eggs
1/2 cup reduced-fat sour cream
1 Tbsp vanilla extract
4 oz milk chocolate
4 oz white chocolate
4 oz semisweet chocolate
Chocolate Glaze
3 oz bittersweet baking chocolate
2 Tbsp stick butter
1 Tbsp light corn syrup
Directions
  1. Place a sheet of foil on oven rack to catch any drips. Heat oven to 350°F. You’ll need an 8 x 3-in. springform pan coated with nonstick spray.
  2. Crust: In small bowl, rub butter into crumbs until crumbs are evenly moistened. Press firmly over bottom of pan. Bake 8 to 10 minutes on foil sheet until set. Cool on rack. Reduce oven temperature to 300°F.
  3. Filling: Beat cream cheese, sugar and cornstarch in a large bowl with mixer on medium speed until smooth, scraping down sides of the bowl several times with a silicone or rubber spatula. With mixer on low speed beat in eggs, 1 at a time, then sour cream and vanilla just until blended.
  4. Divide the batter evenly (about 2 cups each) among 3 medium bowls. Melt the chocolates separately. Stir milk chocolate into 1 bowl of batter, white chocolate into another and semisweet chocolate into third. Spread milk chocolate batter in prepared crust in an even layer. Carefully spoon white chocolate batter over milk chocolate layer to cover; gently smooth with an offset spatula (do not let batters run together). Spoon semisweet chocolate batter over white chocolate layer to cover; smooth with an offset spatula (do not let batters run together).
  5. Bake 1 1/4 hours or until set and center still jiggles slightly when shaken (cake should have pulled away from sides of pan; if not, carefully run a thin knife around edge of pan to release cheesecake). Cool in pan on a wire rack. Cover; refrigerate at least 4 hours or up to 2 days.
  6. Chocolate Glaze: Combine glaze ingredients in a small saucepan; whisk over low heat until chocolate melts and mixture is smooth. Remove from heat; let cool 15 minutes, stirring occasionally.
  7. Remove pan sides; place cheesecake on serving plate. Spread glaze over top of cheesecake, just to the edge (some glaze may drip down side of cake). Refrigerate just until glaze is set or, if chilled longer, let stand at room temperature 30 minutes before serving.


ps: gambar edible image tu nana order dari seorang kakak kat online :)
inspirasi pakai edible image tu dari kek bertunang dulu, so tringin plak nak guna utk kek wat sendiri.

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes