Kuah Yong Tau Fu

Berbuka puasa harini, Nana wat lauk ayam masak lomak cili api (arini wat tawar sikit almaklum lah bulan puasa).. tapi kali ni bukan nak crite pasal lauk masak lomak tu sebenanye.. tapi Nana nak share resipi kuah yong tau fu yang suami Nana wat petang tadi..sedap plak tu..Cukup rasa.

Dah habis makan fish ball, crab stik dan lain-lain baru teringat nak amek gambar.. tu pun dah salin bekas untuk simpan dalam peti baru nak amek..so gambar ni je yang sempat dirakam :D

Bahan-Bahan:

2 sudu besar petis/otak udang
1 sudu besar tepung jagung
2 keping gula melaka
2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
4 sudu besar sos cili
Gula dan garam

Cara-cara:

Panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan gula melaka. Masak sehingga agak pekat sedikit. 
Masukkan petis udang,sos cili, bawang putih, garam dan gula secukup rasa.
kacau tepung jagung sehingga sekata di dalam cawan yang berisi air. Masukkan ke dalam periuk.
Kacau sehingga sebati. Biar selama 2-3 minit di atas api.
Siap untuk dihidangkan dengan bebola ikan,sotong,ketam dan sebagainya yang telah dicelur dengan air panas.
Selamat mencuba :D

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes