Alhamdulilah...tertunai dah hajat ati ni nak wat almond london mcm Kak Ita buat..hehehe
Selagi tak buat selagi tu tak senang ati duk pikir je bila nk dapat almond london cmtu..
Tengahari semalam pegi juga beli barang yang takde(sempat shopping)..balik je trus buat.
Bayangkan macam mana kederat yang ade time tu.. memang bila penghujung terus main cincai je sebab penat...hahaha..sebab tu deco ade main hantam karma..ehehe.
Taraaa!! ni la hasilnya :D ok x?
Ok Resipi asal dari blog kak ita, so I copy paste je lah yer (malas sungguh! ) :D
TQ kak Ita for the recipe! Luv It so much ♥
Bahan-Bahan:
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang
Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupmnya
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang
Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.
Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Boleh juga hiaskan dengan coklat putih.
250 gm butter
450 gm tepung gandum
2 sudu kecil emplex
140 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
150 biji badam - dipangang
Untuk menyalut biskut
Cawan kertas secukupmnya
Coklat masakan secukupnya
Badam cincang - yg di panggang
Panaskan oven dan bakar badam dengan suhu 170 C selama 15 - 20 minit atau sehingga badam masak sempurna.
Ayak tepung dan emplex ketepikan
Pukul butter, gula icing dan esen vanila hingga lembut.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi hingga adunan bergaul sempurna.
Masukkan tepung dan uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh seberat 6 gm. Letakkan sebiji badam di dalamnya dan bulatkan membujur.
Buat hingga adunan habis dan susun dalam loyang.
Panaskan oven 150C dan bakar biskut selama 25 - 30 minit atau sehingga biskut masak sempurna.
Keluarkan biskut setelah masak dan susun atas redai sehingga ia sejuk.
Cairkan coklat secara double boiler. Ambil biskut tadi dan celup dalam coklat. Letakkan dalam cup kertas. Taburkan badam dan biarkan ia mengeras. Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Boleh juga hiaskan dengan coklat putih.
terpulang pada citarasa masing.
Haa tengak laah hasilnya..bezaan orang teliti buat (kak ita) dan yang aku wat(gambar di atas ni)..hahah tu semua gara-gara dah penat sangat dengan kejar masa nak masak lauk berbuka, dan masa nak pipe coklat putih tu..tangan ni terpaksa menahan kepanasan sebab coklat putih tu panas sgt..hihihi
Kire pass la ae..rasa pun sodap!! sehingga menjilat jari :D
Smalam almond habis, yg bentuk camni nana guna hazelnut..so bentuk pun bulat la..hehe
0 comments:
Post a Comment
Bebelan: