Beef Pot Pie

0 comments

Assalamualaikum


Orait now nak share resepi beef pot pie nih..
tak nak celoteh pepanjang sebab dah ngantok lewat malam daa..huhu


Bahan-Bahan (sukatan agak-agak uols lah nak banyak mana):

Daging (nana guna daging cincang, senang xyah nak tunggu empuk lama-lama)
kentang dipotong dadu
sayur campur frozen ( carrot+kcg peas+jagung)
bawang putih dan bawang merah
sosej (terpulang)
cendawan (terpulang)
nak tambah bahan lain lagi pon boleh cth cheese
lada hitam kasar
garam
black pepper sos
sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah
kulit puff pastry ( homemade or dari kedai)

kalau rajin, boleh wat puff pastry sendiri awal-awal..
resepi boleh rujuk sini:

cara-cara:

1) tumis bawang, masukkan daging dan goreng sebentar.
2) masukkan air (agak-agak untuk pakai skali sebagai kuah pie nanti banyak mana), biarkan  daging hingga empuk ( daging cincang tak lama pon).
3) keluarkan daging yang sudah empuk tadi, masukkan pula kentang dan biarkan masak hingga lembut. campur dalam daging tadi
4) keluarkan kentang, masukkan pula sayur tadi dan masak sebentar. masukkan dalam daging tadi.
5) buat langkah yang sama untuk bahan yang lain. satukan seperti gambar dibawah. 


6) untuk membuat kuahnya, air rebusan tadi, masukkan garam, lada hitam, sos tiram, black pepper sos dan bahan perasa yang lain jika mahu ( ikut citarasa memasing).
7) masukkan sedikit tepung jagung yang dicampur sedikit air, masak kuah hiangga pekat.
8) masukkan bahan daging campuran tadi kedalam bekas ramekin atau bekas pie. tuang sos.
*nana bubuh cheddar cheese slice atasnya. xde xpe.
9) lekatkan pastri sekeliling bekas.


10) tutup atasnya dengan pastri (guna telur sikit untuk lekatkan) dan buat lubang sikit.
11) sapu permukaan pastri dengan sedikit telur jika mahu. (xnak xpe)
12) bakar pada suhu 170 darjah celcius. bergantung oven masing-masing.


siap!!



Homemade Puff Pastry

1 comments

Assalamualaikum

Siapa kat sini suka makan portugese egg tart??
siapa suka makan pie in pot??
siapa suka makan croissant??
orait, mana yang suka makan makanan di atas mesti suka akan pastrinye yang rangup berlayer-layer tu kan...
and sbetulnya banyak lagi kegunaan puff pastry ni dalam pembuatan makanan..
kebiasaannya ramai yang mengambil jalan singkat dengan membeli puff pastry siap yang boleh didapati di kedai-kedai barang kek kerana lebih mudah dan cepat.
Namun, bagi menikmati kepuasan dan pastri yang lebih sedap, sudah tentulah menggunakan pastri yang dibuat sendiri kan..
Sememangnya membuat puff pastri ni melecehkan. namun hasilnya amat berbaloi kerana bahan yang digunakan sangatlah sedikit.
Jom terus ke resepinya...


Bahan - bahan:
3 cwn tepung gandum 
(nana guna 1cwn tepung high protein + 2cwn tepung low protein)
1 1/2 cwn butter
1/2 sudu kecil jus lemon (xde xpe)
1 sudu kecil garam
1 cwn air sejuk

tepung secukupnya untuk tabur masa uli dan gelek

Cara-caranya:

1) butter dimasukkan dalam plastik dan ratakan.
simpan dalam peti

2) Campurkan tepung+ garam + 1 sudu kecil butter, ramas
3) masukkan jus lemon + ramas lagi.
4) campurkan air dan gaul sebati hingga membentuk doh. rehatkan doh selama 15 minit.
5) letakkan mentega yang telah sejuk tadi di atas doh seperti gambar dibawah.


6) kemudian lipat doh membaluti butter tadi seperti yang ditunjukkan arrow dalam gambar dibawah

7) setelah siap balut, simpan didalam plastik dan rehatkan dalam peti selama 20minit


8) gelek doh dalam membentuk 4segi, kemudian lipat lagi seperti awal tadi dan rehatkan lagi 20minit.



9) ulang proses yang sama (gelek, melipat dan rehat) sebanyak 4kali.



9) setelah selesai, doh yang telah siap boleh digunakan terus atau disimpan dalam fridge sehingga 3 hari atau di dalam freezer sehingga lebih kurang seminggu. Jangan lupa balut doh dengan plastik ye. 


siap!~ boleh tengak lapisan-lapisan nipis tu :)


Boleh juga lihat terus dari youtube d bawah ni ;)

Roti versi whipcream

2 comments

Assalamualaikum


pagi tadi, balik je dari sarapan dan setelkan hal rumah, nana trus meroti..
sebetulnya baru pagi tadi terniat nak meroti sebab semua bahan meroti dah ada and kbetulan pulak kemarin nampak resepi roti yang dishare kat fb tu guna whipcream. aku lak skang tengah musim tangan gatal aje nak cube resepi, almaklum tak lama lagi dah nak naik sem, kot nanti dah takde masa nak membaking dah kan. lagipon if roti sosej si hazim memang sangat lah suke.

roti sosej.. yang putih tengah roti sosej gulung tu 
nana letak kepingan cheddar cheese

so pagi tadi aku pon mentry lah rsepi ni. smentara tunggu doh roti naik, aku persiapkan msak lauk untuk tengahari pulak. siap msak lauk, aku sambung meroti smula. tepat kol 1pm smua siap..hihi. alhamdulillah, bebaloi sangat mencuba sebab kejadiannya gebusssangat.. walaupun aku tak guna bread improver dan softener kalini sebab dah habis.
ok lah panjang celoteh, taip pakai hp, letih jemari i taw..
jom tengak resepinye.
roti bun tabur gula

Bahan²:

200gm tepung roti(high protein)
50gm  tepung gandum
35gm  gula
5gm    yis
30gm  butter
40gm   whipcream + 110gm air sejuk ais
1gm bread improver (xde xpe)
15gm  susu tepung
1 biji kuning telur
secubit garam
sosej secukupnya


cara-cara:

campur semua bahan kering kedalam bekas mixer atau bekas uli kecuali yis. gaul sebati. kemudian baru masukkan yis dan gaul. masukkan bahan basah kecuali mentega. putar atau uli hingga membentuk doh. masukkan mentega. uli atau putar hingga doh menjadi elastik.
rehatkan sejam atau naik seganda.
panaskan oven pada suhu 170°c.
bentukan doh menjadi bun yang di inginkan dan menggunakan sosej jika mahu buat sosej bun.
biarkan rehat sebentar lebih kurang 20minit.
kemudian sedia untuk dibakar.
spray roti dengan air susu.
bakar selama lebih kurang 15minit, bergantung pada oven memasing ye.
dah siap, keluarkan dari loyang, sapu permukaan roti dengan mentega agar nampak berkilat dan biarkan sejuk atas redai.

selamat mencuba :)

roti tabur cheddar cheese parut dan gula


tips: roti akan sentiasa gebu lebih lama jika disimpan dengan betul. pastikan anda simpan roti didalam bekas kedap udara atau plastik berikat kemas.


sticky caramel bun roll

Apam Indo

0 comments

Assalamualaikum

Apam ni actually dah buat bulan lepan lagi..
alang-alang dah mengupdate blog ni..
nana masukkan skali lah resepi yang agak menarik untuk dicuba nih..
bukan saja menarik untuk di lihat..
tapi juge enak dimakan waktu minum petang..


Sumber dari dapur sifu, kak Azlita: masam manis
nana copy paste je la ye..

Bahan-bahan:

5 iji telur 
1 sudu kecil ovalette 
1 sudu kecil esen vanilla 
300 gm tepung gandum 
300 gm gula halus 
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder 
sedikit garam 
pewarna 

cara-cara:

Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder. 
Campurkan garam ke dalam susu. 
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna

Donut versi Buttermilk

0 comments

Assalamualaikum..

Orait now nana nak share resepi donut yang dibuat minggu lepas..
kalau google resepi donut, tersangatlah banyak sbenanye..
and before this pun dah try beberapa resepi lain
 cuma tak sempat nak masukkan dalam blog ni..
apepun, sebelum resepi ni di peram dan dilupakan lama2 nanti..
baiklah nana share kat sini terus..
kot-kot next time nak wat lagi..
senang nak rujuk.

Donut ni sangat gebus..
nana amek dari website omputih..
jadi kat sini nana translate siap2 untuk memudahkan u ols.



Bahan-bahan:
  • 6 sudu besar (100 ml) air
  • 5 oz buttermilk (150 ml)  (at room temperature)*
  • 1 telur, dipukul (at room temperature)
  • 1/4 cwn (2 oz) (57 g) butter, di cairkan
  • 4 cups (1 lb) (454 g) tepung roti / gandum
  • 1/4 cup (2 oz) (57 g) gula
  • 1 tsp garam
  • 1/2 paket yis 10gm (kalau nak letak 1paket pon boleh)
  • minyak untuk menggoreng
  • gula secukupnya untuk digaul bersama donat

*kalau takde buttermilk, boleh campurkan susu 1 cawan + 5 sudu kecil jus lemon. kacau sebati. biarkan 15 - 20 minit. kemudian sukat ikut sukatan yang dikehendaki. (dalam resepi pakai 150 ml)


Cara-cara:

dalam website tu dia guna BBM (bread maker). kalau ada u ols guna je la kan..
macam nana dek sebab xde benda alah tu.. so kita manual je lah.

1) Bahan-bahan kering (tepung, garam, gula) dimasukkan ke dalam mangkuk mixer. kalau xde mixer, masukkan dalam mangkuk besar nak uli ye. gaul biar bahan sebati. kemudian masukkan garam, gaul sebati.

2) Bahan-bahan basah disatukan (buttermilk+butter cair+air+telur). gaul sebati.

3) masukkan bahan basah tadi kedalam bahan kering. gaul sebati hingga membentuk doh. Uli sehingga tak melekat pada bekas atau if uli pakai tangan, sampai doh boleh membentuk bulat.

4) uli doh lebih kurang 6minit. jika doh terlalu kental ( bila ditarik doh terus terkoyak and putus)..tambah air sedikit demi sedikit dan uli. ulang proses sehingga doh tak terlalu kental dan tak mudah terkoyak).

5) rehatkan sehingga doh naik seganda

6) tumbuk doh untuk buangkan angin. kemudian boleh la lakukan proses gelek dan terap donut

7) donut yang dah di terap, susun dalam loyang dan biarkan naik lagi sikit.

8) panaskan minyak. api sederhana perlahan.. goreng hingga kekuningan

9) tos dan boleh gaul ngan gula

sedia untuk dimakan. :)

mini caramel cheesecake

0 comments

Assalamualaikum..

wahahah...lama bebeno tak menghupdate blog resepi nana ni..
sejak mengonline pakai hp ni..
memang susah la dah nak berblog..
sebab?
sebabnye kalo nak berblog nana lebih suka pakai laptop..
senang nak menaip pepanjang resepinye.

so petang ni nana merajinkan diri sikit on laptop update resepi yang baru d cuba pagi tadi..
resepi ni dapat dari FB share..
asal bukak fb (kat hp), mesti nak telek resepi and gambar keknye..
sebab ape??
sebabnye i ols terrrrsangatlah suke ciskek dan caramel.
dan bila 2 benda ni bergabung?
walah! superb best.

untuk resepi ni, nana sedikit menderhaka pada resepi asal..
makanya, bawah ni nana share dedua resepi,
resepi asal dan resepi yang nana ejas..
terpulang u ols nak wat yang mana..
bawah tu nana terangkan skali sebab apa nana ejas ye..
okey lah xmau celoteh panjang sebab jap lagi nak up resepi lain plak..



kepada empunya resepi, terima kasih share resepi yang best ni <3
Dari sumber: momwhatsfordinner

mini caramel cheesecake versi nana (yang font kaler merah)
( nana wat separuh adunan je tadi, if uols nak wat banyak, ganda 2 lah ye.. if wat sebaruh tadi, nana dapat la 9 ketoi guna pan cupcake size besar)

Memula skali kita siapkan karamel dulu, senang if dah karamel siap dah sejuk. nanti tinggal tuang je bila kek siap..

untuk karamel nana tak wat separuh adunan..so nanti akan ada baki karamel. Baki tu bleh guna untuk benda lain or wat minum campur ngan air nescafe..sedap!

Bahan karamel:
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar air
Mentega 1 sudu besar
1/2 cawan susu sejat -->nana ganti ngan 1/2 cawan whipcream or heavy cream (tak perlu putar)
1 sudu kecil vanila
secubit garam ( masa dah gaul tu boleh rasa and laraskan ikut kemasinan masing-masing)
karamel ni sedap if ada rasa masin-masin manis..

cara-cara:
gabungkan gula pasir dan 2 sudu besar air di dalam priuk, jika jenis periuk berat pastikan dengan api yang sederhana tinggi; masak sehingga gula larut , kacau perlahan-lahan selama 3 minit.
Hentikan kacau dan masak 10 minit atau sehingga warna gula brtukar coklat brcahaya. Angkat dari api ; berhati-hati masukkan mentega dan susu (cream, garam, vanila dan mentega).kacau rata dan boleh rasa if nak ejas tambah garam or vanila lagi bagi sedap. letak diatas api yang sederhana tinggi sehingga adunan gula menjadi caramelized. Masak hingga mendidih,masak 1 minit.
Angkat periuk dari api, sejukkn karamel pada suhu bilik. Tutup dan sejukkn selama 1 jam atau sehingga sedikit pekat.


Now kita wat base ciskek nyer pulak..
Bahan-bahan base:
1 cawan almond powder
1/2 cawan slivered almond (badam yg dcincang halus2)
1/4 cawan gula
1/4 sudu teh halus Garam
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh Baking Soda
1/4 cawan mentega cair

Panaskan ketuhar kepada 350 darjah F.
hancurkan badam slivered anda.
Dalam mixer pukul bersama badam tepung , badam slivered , baking soda, garam, gula dan kayu manis. Tambah mentega dan gabungkan dengan sudu.

nana tak guna base resepi asal di atas..
nana guna base oreo:
lebih kurang separuh bungkus biskut oreo, dibuang krimnya dan dihancurkan
campur dengan sesudu besar mentega.
gaul rata. 
Letak pelapik@krtas muffin pda tin muffin. Letak campuran  kerak/base tadi kedalam cawan kertas.tekan2 kan dgn jari anda.
Bakar selama 10 minit.
depends pada oven memasing. oven nana skejap je, 5minit cukup. kalo tak nanti hangus plak.

now wat untuk bahan ciskek plak
-sumber google-
contoh gambar pan cupcake nana pakai..
alas dengan kertas cawan..

Bahan-bahan:
19 auns krim keju --> 250gm cream cheese (1 block) 
3 biji telur  --> 1 biji telor
1/4 cawan gula --> if tak nak manis boleh kurangkan
1 sudu kecil vanila 
1 sudu besar air perahan lemon --> if suka masam boleh lebihkan lagi
1 sudu besar whip cream or heavy cream ( untuk ringankan lagi ciskek) -- optional jer, xde xpe.

Dalam mangkuk , tambah krim keju , vanila , gula dan telur. Pukul sehingga kembang.
Masukkan cream dan putar hingga sebati, masukkan air perahan lemon. putar lagi. Masukkan adunan ke dalam tin muffin atas crust yg telah masak tadi.
Bakar selama 40 minit.Bergantung oven memasing..nana bakar 20 minit jer sebab oven cepat panas. Setelah sejuk , bahagian tengah akn mnjadi sedikit jatuh dan ini adalah inden yang sempurna untuk meletak karamel nanti.
Sudukan kira-kira 1 sudu karamel atas disetiap kek keju.sedia utk dimakan!

SELAMAT MENCUBA!!

Kek Marble Srikaya Kukus

0 comments

Assalamualaikum

Lamanyaaa nana tak update koleksi resepi kat sini kan....
sejak asik online pakai hp je,
dah jarang laa nak update resepi kat blog..
sebab biasanya nak update blog ni..
guna laptop gak lebih mudah..

actually banyak resepi nak share kat sini..
sepanjang sepinya blog ni..
macam2 resepi dah dibuat sbetulnya..
tapi takde kesempatan nak masukkan lagi..
tapi takpe lah..
if ada masa mendatang,
insyAllah akan diusahakan..
nak masukkan sekarang, tak sempat nak mencari resepi yang dah berkurun buat tu letak kat mana..
so harini nana masukkan resepi yang nana baru try petang tadi je lah ye..

ok.. resepi ni dah lama peram nak buat..
tapi macam biasalah..tak terbuat..
dan kebetulan kak ipar ada bagi loyang comel ni..
so dengan bantuan sikecik hazim..
akhirnya berjaya gak laksanakan...
hasilnya?
alhamdulillah, sedap dan moist..tak rugi mencuba.
yang penting, en.somi pun kata sedap..hiihii :D


Ok.. jom tengak resepinya.

Sumber:
*minta izin copy paste yer sis azie :)

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)

1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor - nana guna 1/2 cawan dah sedang elok manisnya
3 biji telur - nana guna 4biji sbb telo size kecik
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar - nana guna 3sb
Sedikit pewarna yang disukai
-nana guna pewarna hijau shj. warna coklat dari koko, putih warna asal adunan


Cara cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.


Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, warnakan termasuk satu adunan dengan koko.


Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

selamat mencuba 

Homemade coklat kacang karamel ala-ala snickers bar

2 comments

Assalamualaikum

Pepagi ni nana nak masukkan resepi yang baru nana try smalam..
Actually resepi ni dah berkali-kali duk tayang depan mata..
nana terjumpa resepi kat FB bukuresepi..

tergerak ati dah nak try..
pastu encik suami pun request..
aku pun apa lagii...
gatal tangan terus mencuba ^_^

versi nana wat ni nipis layernya..
sebab nana guna loyang besar :)


Kalau u ols nak tengak resepi dari buku resepi,
boleh klik kat sini
Kat web tu, dia ada tunjukkan step by step dengan gambar..
tapi yang versi aku..
aku guna resepi dari web omputih..
bezanya cuma dari karamelnya..
yang versi omputih, kita wat sendiri karamelnya..
but if nak senang, u ols leh guna gula-gula karamel macam resepi buku resepi tu.

Oh ya..versi 1st time nana ni, nana tak dapat nak wat layer marshmallow
sebabnya bahan-bahannya tak mencukupi..
next time if nana ada wat versi marshmallow tu, nana update resepi ni k ;) 

Ok la..meh tengak resepinyer..
Resepi Asal: Food Republic

ok,nana copy paste ye....
Bahan-bahan:
8 ounces milk chocolate,chopped
3/4 cup sugar
1/3 cup heavy cream, at room temperature
6 ounces white chocolate, chopped
1 teaspoon salt
1 cup salted peanuts
1 tsp esen vanilla (option: nana tambah)

Directions: 
  1. Line the bottom and sides of an 8 1/2 × 4 1/2-inch loaf pan with parchment paper or foil and grease it lightly (preferably with Pam). Melt the milk chocolate in a small heatproof bowl set over simmering water, stirring until the chocolate is melted and smooth. Remove the bowl from the heat. Pour half of the milk chocolate into the prepared loaf pan and spread it evenly. Freeze for 15 to 18 minutes, until cold.
  2. Once the layer is cold, make the next layer. In a large saucepan, combine the sugar and 1/4 cup water. Cook over low heat, stirring occasionally, until the sugar is dissolved and the liquid is clear.
  3. Increase the heat to medium high and boil, without stirring, for 3 to 5 minutes, or until the sugar begins to turn golden brown on the edges. While gently and continually swirling the pan over the heat to even out the color, cook for 2 to 3 minutes, or until the sugar turns deep amber.
  4. Slide the pan from the heat and slowly add the cream. Careful! It will splatter up, and the steam is hot. Stir until well blended. Add the white chocolate and salt and stir until the chocolate is melted and the mixture is smooth. Add the peanuts and stir until blended. Set aside for 5 minutes to cool slightly.
  5. Pour the peanut mixture into the loaf pan over the milk chocolate and spread it evenly. Freeze for about 45 minutes, or until cold and firm.
  6. Once the layer is cold, make the next layer. Reheat the remaining milk chocolate, pour it over the caramel, and spread it evenly. Refrigerate or freeze for 20 to 30 minutes, until very cold.
  7. Using the parchment paper or foil pan liner, transfer the candy onto a work surface. Peel away the paper or foil, and place the candy on a cutting board. Using a large knife, trim off the edges and cut lengthwise into two 1 1/2-inch-wide strips. Cut each strip into 9 pieces. Store in an airtight container in the refrigerator for up to 5 days.


Bila dah betul-betul sejuk, boleh la potong kecik-kecik panjang jejari supaya senang nak makan, balut dengan aluminium foil and simpan dalam 1 bekas macam bawah ni :)
 actually dapat penuh bekas, tapi dah tinggal tu je bila ada yang dah makan

Orange+Yogurt Cheesecake

2 comments

Assalamualaikum..

Dah bersawang blog ni ditinggalkan..
memang dah takde masa nak update selalu..

Okla, harini nak share resepi yang nana wat siang tadi..
orange+yogurt cheesecake dengan lady fingers..
actually, resepi cheesecake yang nana wat ni adalah resepi rekaan semata-mata..hihi
sebabnya, nana main campak jer semua bahan yang ada..
ini semua dek sebab nak menghabiskan stok creamcheese & yogurt yang hado!
habis semua stok nana campak skali...
memula bedebar gak takot tak jadi..
Alhamdulillah... cheesecake menjadi dengan moleknya pulekk  ^_^
ok la, tak mo celoteh panjang..
sesapa nak try, bawah ni nana masukkan resepi ikut sukatan dari resepi oreo chilled cheesecake yang nana penah wat sebelum ni ye. oh ya, resepi untuk cheesecake dalam tu, terpulang sebetulnya nak buat perisa apa.. nana nak menghabiskan stol cheese, yogurt dan buah oren..tu yg orange+yogurt ciskek jadinya :)
Lady fingers tu kalau u ols takde masa nak buat, boleh beli yang dah siap jual kat kedai-kedai tu yer.

Resepi Lady Fingers

Bahan A:
160g putih telur
40g gula kastor

Bahan B:
100g kuning telur
45g gula kastor
125g tepung gandum (diayak)

Cara:
1. Putar bahan A sehingga kembang dan kental (stiff peak).
2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung. Pukul sebati,
3. Campurkan adunan bahan A tadi dengan bahan B, gaul sebati.
4. Pipe adunan menggunakan piping bag membetuk seperti jejari. Buatkan juga untuk base loyang. Bakar selama 15minit bergantung pada oven masing-masing, pada suhu 190c-200c.

Resepi cheesecake
3/4 cup whipped whipping cream
4 1/2 tsps gelatine
4 tbsp hot water
250g cream cheese (room temperature)
4 tbsps sugar
6 tbsps jus oren / esen oren 
(perisa terpulang citarasa masing-masing)
1/2 cup yogurt  (nana agak-agak jer)

cara:

Putar whipping cream sehingga kembang.. ketepikan.
Campurkan gelatin dan air panas, gaul sehingga sebati.
Dalam bekas yang lain, 
campurkan gula dan cream cheese dan putar hingga lembut dan creamy. 
Masukkan campuran gelatin tadi beserta bahan yang lain..putar lagi selama 5-8minit.
Campurkan adunan tadi bersama whipping cream.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bekas loyang yang telah di susun dengan lady fingers dan base.
Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidangkan.


Lady fingers nana wat tak sama tinggi sebab masa buat ni anak duk memanggil-manggil ajer..
atas kek nana hias ngan taburan koko ;)

Snow Cheesecake

3 comments

Assalamualaikum..

Sebelum nak lolapkan mata ni..
nana nak add resepi kek yang tengah hangat melanda sejak 2 menjak ni..
Snow cheesecake..leleh!

kat sini nana masukkan 2 versi snow ciskek..
1st versi span biasa
2nd versi span cheese
bezanya??
versi span cheese lebih ringan dari versi 1st tu..

Hokeh tak mo celoteh panjang..
sebab dah lewat sangat..nak masuk tido daaa!
so, i copy paste je la.
minta izin ye tuan empunya blog (kak hana & kak ct delima)♥



Snow Cheese Cake



rujukan: Siti Delima

Bahan-bahan :
6 biji telur - buang putihnya dari 2 biji
100 gram gula kastor
100 gram tepung hong kong / self raising flour / tepung gandum
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk - dari peti ais
1 sudu teh baking powder
2 sudu besarn ovalette
75 gram mentega - dicairkan

Krim Cheese :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis -
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.

Untuk Topping :
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair dan putar lagi sehingga sebati dan pekat.
2. Sediakan loyang bulat 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
3. Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak, dengan kepanasan 150' C.
4. Bila kek sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
5. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian tenggekkan bahagian kek yang atas tadi di atasnya.
6. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
7. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
8. Masukkan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.






RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
4 keping slice cheese - 6 keping
170ml susu segar - 250ml
70g butter - 100g
80g gula halus -100g
80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
4 biji telur - 6 biji
1sk esen vanila

Untuk Topping
250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
1/2 tin susu pekat
1/2 ketul keju cheddar kraf - parut


Cara-cara
Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.


 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes