Apam Indo

0 comments

Assalamualaikum

Apam ni actually dah buat bulan lepan lagi..
alang-alang dah mengupdate blog ni..
nana masukkan skali lah resepi yang agak menarik untuk dicuba nih..
bukan saja menarik untuk di lihat..
tapi juge enak dimakan waktu minum petang..


Sumber dari dapur sifu, kak Azlita: masam manis
nana copy paste je la ye..

Bahan-bahan:

5 iji telur 
1 sudu kecil ovalette 
1 sudu kecil esen vanilla 
300 gm tepung gandum 
300 gm gula halus 
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder 
sedikit garam 
pewarna 

cara-cara:

Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper

Ayakkan tepung bersama baking powder. 
Campurkan garam ke dalam susu. 
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. 
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. 
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. 
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 

Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. 
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna

Donut versi Buttermilk

0 comments

Assalamualaikum..

Orait now nana nak share resepi donut yang dibuat minggu lepas..
kalau google resepi donut, tersangatlah banyak sbenanye..
and before this pun dah try beberapa resepi lain
 cuma tak sempat nak masukkan dalam blog ni..
apepun, sebelum resepi ni di peram dan dilupakan lama2 nanti..
baiklah nana share kat sini terus..
kot-kot next time nak wat lagi..
senang nak rujuk.

Donut ni sangat gebus..
nana amek dari website omputih..
jadi kat sini nana translate siap2 untuk memudahkan u ols.



Bahan-bahan:
  • 6 sudu besar (100 ml) air
  • 5 oz buttermilk (150 ml)  (at room temperature)*
  • 1 telur, dipukul (at room temperature)
  • 1/4 cwn (2 oz) (57 g) butter, di cairkan
  • 4 cups (1 lb) (454 g) tepung roti / gandum
  • 1/4 cup (2 oz) (57 g) gula
  • 1 tsp garam
  • 1/2 paket yis 10gm (kalau nak letak 1paket pon boleh)
  • minyak untuk menggoreng
  • gula secukupnya untuk digaul bersama donat

*kalau takde buttermilk, boleh campurkan susu 1 cawan + 5 sudu kecil jus lemon. kacau sebati. biarkan 15 - 20 minit. kemudian sukat ikut sukatan yang dikehendaki. (dalam resepi pakai 150 ml)


Cara-cara:

dalam website tu dia guna BBM (bread maker). kalau ada u ols guna je la kan..
macam nana dek sebab xde benda alah tu.. so kita manual je lah.

1) Bahan-bahan kering (tepung, garam, gula) dimasukkan ke dalam mangkuk mixer. kalau xde mixer, masukkan dalam mangkuk besar nak uli ye. gaul biar bahan sebati. kemudian masukkan garam, gaul sebati.

2) Bahan-bahan basah disatukan (buttermilk+butter cair+air+telur). gaul sebati.

3) masukkan bahan basah tadi kedalam bahan kering. gaul sebati hingga membentuk doh. Uli sehingga tak melekat pada bekas atau if uli pakai tangan, sampai doh boleh membentuk bulat.

4) uli doh lebih kurang 6minit. jika doh terlalu kental ( bila ditarik doh terus terkoyak and putus)..tambah air sedikit demi sedikit dan uli. ulang proses sehingga doh tak terlalu kental dan tak mudah terkoyak).

5) rehatkan sehingga doh naik seganda

6) tumbuk doh untuk buangkan angin. kemudian boleh la lakukan proses gelek dan terap donut

7) donut yang dah di terap, susun dalam loyang dan biarkan naik lagi sikit.

8) panaskan minyak. api sederhana perlahan.. goreng hingga kekuningan

9) tos dan boleh gaul ngan gula

sedia untuk dimakan. :)

mini caramel cheesecake

0 comments

Assalamualaikum..

wahahah...lama bebeno tak menghupdate blog resepi nana ni..
sejak mengonline pakai hp ni..
memang susah la dah nak berblog..
sebab?
sebabnye kalo nak berblog nana lebih suka pakai laptop..
senang nak menaip pepanjang resepinye.

so petang ni nana merajinkan diri sikit on laptop update resepi yang baru d cuba pagi tadi..
resepi ni dapat dari FB share..
asal bukak fb (kat hp), mesti nak telek resepi and gambar keknye..
sebab ape??
sebabnye i ols terrrrsangatlah suke ciskek dan caramel.
dan bila 2 benda ni bergabung?
walah! superb best.

untuk resepi ni, nana sedikit menderhaka pada resepi asal..
makanya, bawah ni nana share dedua resepi,
resepi asal dan resepi yang nana ejas..
terpulang u ols nak wat yang mana..
bawah tu nana terangkan skali sebab apa nana ejas ye..
okey lah xmau celoteh panjang sebab jap lagi nak up resepi lain plak..



kepada empunya resepi, terima kasih share resepi yang best ni <3
Dari sumber: momwhatsfordinner

mini caramel cheesecake versi nana (yang font kaler merah)
( nana wat separuh adunan je tadi, if uols nak wat banyak, ganda 2 lah ye.. if wat sebaruh tadi, nana dapat la 9 ketoi guna pan cupcake size besar)

Memula skali kita siapkan karamel dulu, senang if dah karamel siap dah sejuk. nanti tinggal tuang je bila kek siap..

untuk karamel nana tak wat separuh adunan..so nanti akan ada baki karamel. Baki tu bleh guna untuk benda lain or wat minum campur ngan air nescafe..sedap!

Bahan karamel:
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar air
Mentega 1 sudu besar
1/2 cawan susu sejat -->nana ganti ngan 1/2 cawan whipcream or heavy cream (tak perlu putar)
1 sudu kecil vanila
secubit garam ( masa dah gaul tu boleh rasa and laraskan ikut kemasinan masing-masing)
karamel ni sedap if ada rasa masin-masin manis..

cara-cara:
gabungkan gula pasir dan 2 sudu besar air di dalam priuk, jika jenis periuk berat pastikan dengan api yang sederhana tinggi; masak sehingga gula larut , kacau perlahan-lahan selama 3 minit.
Hentikan kacau dan masak 10 minit atau sehingga warna gula brtukar coklat brcahaya. Angkat dari api ; berhati-hati masukkan mentega dan susu (cream, garam, vanila dan mentega).kacau rata dan boleh rasa if nak ejas tambah garam or vanila lagi bagi sedap. letak diatas api yang sederhana tinggi sehingga adunan gula menjadi caramelized. Masak hingga mendidih,masak 1 minit.
Angkat periuk dari api, sejukkn karamel pada suhu bilik. Tutup dan sejukkn selama 1 jam atau sehingga sedikit pekat.


Now kita wat base ciskek nyer pulak..
Bahan-bahan base:
1 cawan almond powder
1/2 cawan slivered almond (badam yg dcincang halus2)
1/4 cawan gula
1/4 sudu teh halus Garam
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh Baking Soda
1/4 cawan mentega cair

Panaskan ketuhar kepada 350 darjah F.
hancurkan badam slivered anda.
Dalam mixer pukul bersama badam tepung , badam slivered , baking soda, garam, gula dan kayu manis. Tambah mentega dan gabungkan dengan sudu.

nana tak guna base resepi asal di atas..
nana guna base oreo:
lebih kurang separuh bungkus biskut oreo, dibuang krimnya dan dihancurkan
campur dengan sesudu besar mentega.
gaul rata. 
Letak pelapik@krtas muffin pda tin muffin. Letak campuran  kerak/base tadi kedalam cawan kertas.tekan2 kan dgn jari anda.
Bakar selama 10 minit.
depends pada oven memasing. oven nana skejap je, 5minit cukup. kalo tak nanti hangus plak.

now wat untuk bahan ciskek plak
-sumber google-
contoh gambar pan cupcake nana pakai..
alas dengan kertas cawan..

Bahan-bahan:
19 auns krim keju --> 250gm cream cheese (1 block) 
3 biji telur  --> 1 biji telor
1/4 cawan gula --> if tak nak manis boleh kurangkan
1 sudu kecil vanila 
1 sudu besar air perahan lemon --> if suka masam boleh lebihkan lagi
1 sudu besar whip cream or heavy cream ( untuk ringankan lagi ciskek) -- optional jer, xde xpe.

Dalam mangkuk , tambah krim keju , vanila , gula dan telur. Pukul sehingga kembang.
Masukkan cream dan putar hingga sebati, masukkan air perahan lemon. putar lagi. Masukkan adunan ke dalam tin muffin atas crust yg telah masak tadi.
Bakar selama 40 minit.Bergantung oven memasing..nana bakar 20 minit jer sebab oven cepat panas. Setelah sejuk , bahagian tengah akn mnjadi sedikit jatuh dan ini adalah inden yang sempurna untuk meletak karamel nanti.
Sudukan kira-kira 1 sudu karamel atas disetiap kek keju.sedia utk dimakan!

SELAMAT MENCUBA!!

Kek Marble Srikaya Kukus

0 comments

Assalamualaikum

Lamanyaaa nana tak update koleksi resepi kat sini kan....
sejak asik online pakai hp je,
dah jarang laa nak update resepi kat blog..
sebab biasanya nak update blog ni..
guna laptop gak lebih mudah..

actually banyak resepi nak share kat sini..
sepanjang sepinya blog ni..
macam2 resepi dah dibuat sbetulnya..
tapi takde kesempatan nak masukkan lagi..
tapi takpe lah..
if ada masa mendatang,
insyAllah akan diusahakan..
nak masukkan sekarang, tak sempat nak mencari resepi yang dah berkurun buat tu letak kat mana..
so harini nana masukkan resepi yang nana baru try petang tadi je lah ye..

ok.. resepi ni dah lama peram nak buat..
tapi macam biasalah..tak terbuat..
dan kebetulan kak ipar ada bagi loyang comel ni..
so dengan bantuan sikecik hazim..
akhirnya berjaya gak laksanakan...
hasilnya?
alhamdulillah, sedap dan moist..tak rugi mencuba.
yang penting, en.somi pun kata sedap..hiihii :D


Ok.. jom tengak resepinya.

Sumber:
*minta izin copy paste yer sis azie :)

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)

1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor - nana guna 1/2 cawan dah sedang elok manisnya
3 biji telur - nana guna 4biji sbb telo size kecik
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar - nana guna 3sb
Sedikit pewarna yang disukai
-nana guna pewarna hijau shj. warna coklat dari koko, putih warna asal adunan


Cara cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.


Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, warnakan termasuk satu adunan dengan koko.


Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

selamat mencuba 

Homemade coklat kacang karamel ala-ala snickers bar

2 comments

Assalamualaikum

Pepagi ni nana nak masukkan resepi yang baru nana try smalam..
Actually resepi ni dah berkali-kali duk tayang depan mata..
nana terjumpa resepi kat FB bukuresepi..

tergerak ati dah nak try..
pastu encik suami pun request..
aku pun apa lagii...
gatal tangan terus mencuba ^_^

versi nana wat ni nipis layernya..
sebab nana guna loyang besar :)


Kalau u ols nak tengak resepi dari buku resepi,
boleh klik kat sini
Kat web tu, dia ada tunjukkan step by step dengan gambar..
tapi yang versi aku..
aku guna resepi dari web omputih..
bezanya cuma dari karamelnya..
yang versi omputih, kita wat sendiri karamelnya..
but if nak senang, u ols leh guna gula-gula karamel macam resepi buku resepi tu.

Oh ya..versi 1st time nana ni, nana tak dapat nak wat layer marshmallow
sebabnya bahan-bahannya tak mencukupi..
next time if nana ada wat versi marshmallow tu, nana update resepi ni k ;) 

Ok la..meh tengak resepinyer..
Resepi Asal: Food Republic

ok,nana copy paste ye....
Bahan-bahan:
8 ounces milk chocolate,chopped
3/4 cup sugar
1/3 cup heavy cream, at room temperature
6 ounces white chocolate, chopped
1 teaspoon salt
1 cup salted peanuts
1 tsp esen vanilla (option: nana tambah)

Directions: 
  1. Line the bottom and sides of an 8 1/2 × 4 1/2-inch loaf pan with parchment paper or foil and grease it lightly (preferably with Pam). Melt the milk chocolate in a small heatproof bowl set over simmering water, stirring until the chocolate is melted and smooth. Remove the bowl from the heat. Pour half of the milk chocolate into the prepared loaf pan and spread it evenly. Freeze for 15 to 18 minutes, until cold.
  2. Once the layer is cold, make the next layer. In a large saucepan, combine the sugar and 1/4 cup water. Cook over low heat, stirring occasionally, until the sugar is dissolved and the liquid is clear.
  3. Increase the heat to medium high and boil, without stirring, for 3 to 5 minutes, or until the sugar begins to turn golden brown on the edges. While gently and continually swirling the pan over the heat to even out the color, cook for 2 to 3 minutes, or until the sugar turns deep amber.
  4. Slide the pan from the heat and slowly add the cream. Careful! It will splatter up, and the steam is hot. Stir until well blended. Add the white chocolate and salt and stir until the chocolate is melted and the mixture is smooth. Add the peanuts and stir until blended. Set aside for 5 minutes to cool slightly.
  5. Pour the peanut mixture into the loaf pan over the milk chocolate and spread it evenly. Freeze for about 45 minutes, or until cold and firm.
  6. Once the layer is cold, make the next layer. Reheat the remaining milk chocolate, pour it over the caramel, and spread it evenly. Refrigerate or freeze for 20 to 30 minutes, until very cold.
  7. Using the parchment paper or foil pan liner, transfer the candy onto a work surface. Peel away the paper or foil, and place the candy on a cutting board. Using a large knife, trim off the edges and cut lengthwise into two 1 1/2-inch-wide strips. Cut each strip into 9 pieces. Store in an airtight container in the refrigerator for up to 5 days.


Bila dah betul-betul sejuk, boleh la potong kecik-kecik panjang jejari supaya senang nak makan, balut dengan aluminium foil and simpan dalam 1 bekas macam bawah ni :)
 actually dapat penuh bekas, tapi dah tinggal tu je bila ada yang dah makan

Orange+Yogurt Cheesecake

2 comments

Assalamualaikum..

Dah bersawang blog ni ditinggalkan..
memang dah takde masa nak update selalu..

Okla, harini nak share resepi yang nana wat siang tadi..
orange+yogurt cheesecake dengan lady fingers..
actually, resepi cheesecake yang nana wat ni adalah resepi rekaan semata-mata..hihi
sebabnya, nana main campak jer semua bahan yang ada..
ini semua dek sebab nak menghabiskan stok creamcheese & yogurt yang hado!
habis semua stok nana campak skali...
memula bedebar gak takot tak jadi..
Alhamdulillah... cheesecake menjadi dengan moleknya pulekk  ^_^
ok la, tak mo celoteh panjang..
sesapa nak try, bawah ni nana masukkan resepi ikut sukatan dari resepi oreo chilled cheesecake yang nana penah wat sebelum ni ye. oh ya, resepi untuk cheesecake dalam tu, terpulang sebetulnya nak buat perisa apa.. nana nak menghabiskan stol cheese, yogurt dan buah oren..tu yg orange+yogurt ciskek jadinya :)
Lady fingers tu kalau u ols takde masa nak buat, boleh beli yang dah siap jual kat kedai-kedai tu yer.

Resepi Lady Fingers

Bahan A:
160g putih telur
40g gula kastor

Bahan B:
100g kuning telur
45g gula kastor
125g tepung gandum (diayak)

Cara:
1. Putar bahan A sehingga kembang dan kental (stiff peak).
2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung. Pukul sebati,
3. Campurkan adunan bahan A tadi dengan bahan B, gaul sebati.
4. Pipe adunan menggunakan piping bag membetuk seperti jejari. Buatkan juga untuk base loyang. Bakar selama 15minit bergantung pada oven masing-masing, pada suhu 190c-200c.

Resepi cheesecake
3/4 cup whipped whipping cream
4 1/2 tsps gelatine
4 tbsp hot water
250g cream cheese (room temperature)
4 tbsps sugar
6 tbsps jus oren / esen oren 
(perisa terpulang citarasa masing-masing)
1/2 cup yogurt  (nana agak-agak jer)

cara:

Putar whipping cream sehingga kembang.. ketepikan.
Campurkan gelatin dan air panas, gaul sehingga sebati.
Dalam bekas yang lain, 
campurkan gula dan cream cheese dan putar hingga lembut dan creamy. 
Masukkan campuran gelatin tadi beserta bahan yang lain..putar lagi selama 5-8minit.
Campurkan adunan tadi bersama whipping cream.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bekas loyang yang telah di susun dengan lady fingers dan base.
Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidangkan.


Lady fingers nana wat tak sama tinggi sebab masa buat ni anak duk memanggil-manggil ajer..
atas kek nana hias ngan taburan koko ;)

Snow Cheesecake

3 comments

Assalamualaikum..

Sebelum nak lolapkan mata ni..
nana nak add resepi kek yang tengah hangat melanda sejak 2 menjak ni..
Snow cheesecake..leleh!

kat sini nana masukkan 2 versi snow ciskek..
1st versi span biasa
2nd versi span cheese
bezanya??
versi span cheese lebih ringan dari versi 1st tu..

Hokeh tak mo celoteh panjang..
sebab dah lewat sangat..nak masuk tido daaa!
so, i copy paste je la.
minta izin ye tuan empunya blog (kak hana & kak ct delima)♥



Snow Cheese Cake



rujukan: Siti Delima

Bahan-bahan :
6 biji telur - buang putihnya dari 2 biji
100 gram gula kastor
100 gram tepung hong kong / self raising flour / tepung gandum
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk - dari peti ais
1 sudu teh baking powder
2 sudu besarn ovalette
75 gram mentega - dicairkan

Krim Cheese :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis -
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.

Untuk Topping :
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair dan putar lagi sehingga sebati dan pekat.
2. Sediakan loyang bulat 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
3. Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak, dengan kepanasan 150' C.
4. Bila kek sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
5. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian tenggekkan bahagian kek yang atas tadi di atasnya.
6. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
7. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
8. Masukkan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.






RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
4 keping slice cheese - 6 keping
170ml susu segar - 250ml
70g butter - 100g
80g gula halus -100g
80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
4 biji telur - 6 biji
1sk esen vanila

Untuk Topping
250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
1/2 tin susu pekat
1/2 ketul keju cheddar kraf - parut


Cara-cara
Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.


Croissant

0 comments

Assalamualaikum

Setelah sekian hari tertunda siaran nak wat croissant
akhirnya dapat gak laksanakan hajat tertangguh ku itue..
hasrat nak mentry resepi croissant..
Alhamdulillah hasil rujukan dari blog omputih ni..
dapat gak aku merasa membuat croissant sendiri..
siap ada step by step bergambar lagi dia ajar..
sangat-sangat 'simple' sebenarnya nak membuatnya
bahan-bahan pulak just guna bahan-bahan asas wat roti saje..


Ok, resepi ni nana amek dari blog Sweet Bake
kalau nak tengak step by step bergambar leh rujuk kat sana ye..
kat sini nana terangkan secara ringkas aje lah..
sebabnya step nya sangatlah panjang berjela....

Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan susu suam
1/4 cawan gula perang
1 sudu besar + 1/4 sudu kecil yis
3 3/4 cawan tepung serba guna
1 sudu besar garam
250gm butter sejuk
 1 biji kuning telur untuk sapu
1 sudu kecil susu untuk sapu

Cara-cara:

Masukkan susu suam, gula perang, dan yis kedalam mangkuk pengadun.
Biarkan selama 5minit sehingga yis mengembang dan berbuih.
masukkan tepung dan garam, kemudian adun selama 7 minit sehingga adunan membentuk doh lembut.
Letak diatas papan pencanai, uli doh menggunakan tangan selama 2minit
tambah tepung jika perlu. 
gelek doh membentuk 4segi ssetebal 1 1/2 inci.
Balut dengan plastic wrap dan simpan dalam peti selama 1jam

sementara menunggu doh didalam peti,
alaskan papan mencanai dengan plastic wrap,
kemudian letakkan butter, cover semula butter diatasnya dengan plastic wrap semula.
gelek butter membentuk 4segi kira-kira 8x5inci.
simpan dalam peti.
(tak paham boleh rujuk gambar dalam blog tadi)

Setelah sejam,
keluarkan doh dan butter,
letakkan butter diatas doh dan lipat doh menutupi butter.
*gelek membentuk segi4  kira-kira 10x6inci
kemudian lipat hujung doh ketengah seperti melipat kertas

ulang step tadi iaitu gelek doh sepanjang 10x6inci kemudian lipat.
balut guna plastic wrap tadi,
simpan dalam peti selama 30minit.**

keluarkan dan ulang proses bermula dengan tanda * hingga tanda ** diatas

seterusnya,
bahagi 2 doh.
1 doh simpan dalam peti, 1 lagi teruskan dengan proses melipat croissant
canai doh membentuk segi4
kemudian bahagikan kepada beberapa segi3 (rujuk blog untuk step ini)
rehatkan doh yang telah membentuk croissant skejap.
sapu doh dengan kuning telur dan susu tadi,
bakar pada suhu 180c kira-kira 20minit (sehingga kuning keemasan)
siap!
enak makan panas-panas time menikmati minum petang :)

Apam Pelangi

2 comments

Assalamualaikum :D

Harini ni nak update sket resepi yang dah wat minggu lepas..
resepi apam yang terrsangat mabless!!
pasai pa mables??
sebab sangat simple dan nyummo!
ekceli dah lama nana peram resepi ni..
dah lama nak try buat..
tapi baru minggu lepas tergerak ati nak buat
bahan-bahannya plak sikit jer..
bayangkan lah..
petang tu nak gerak ke kuantan kol 6pm..
time tu plak dah kol 3pm..
terus capai semua bahan-bahan,
timbang itu ini and campak je smua bahan-bahan...
terus masuk loyang & terus kukus..
tak sampai kol 4.30pm dah siap!!

hasilnyaaa?


Taraaaaaa~!


sekejap je dah siap membuatnya..
gebu je kejadiannya..
so apa tunggu lagi..
cuba laa resepi yang sangat simple ni..
kompom anak-anak suka :D
oh!~anak ku lom bleh makan lagi..


Resepi asal dari blog kak Norkhamsiah

Bahan-bahan :

4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla 
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder 
3 pewarna

cara-caranya:

Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
Masukkan vanilla dan pukul sebati.
Ayak tepung gandum dan baking powder.
Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.
Dah siap :)

Oreo chilled cheesecake

0 comments

Assalamualaikum...

Agak lama nana tak bersiaran
last bersiaran masa wat kek betday untuk en.suami
masa tu sebelum bersalin..
dan skarang?
baby dah nak masuk 5bulan pun..hihihi
Okeh..tak mau cerita panjang
harini nana nak masukkan resepi ciskek
sangat simple!
budak umo 10 tahun pun bleh buat
and konfem jadi!
sebab apa?
tak perlu bakar, tak perlu kukus...
campur bahan-bahan..
terus simpan dalam peti..
kemudian?
Nnnggaappp!!

nana amek resepi ni dari blog mimibakeryhouse
tapi resepi yang nana amek ekceli resepi marble cheesecake..
memandangkan oreo lebih digemari
and beli sebungkus biskut hancur oreo..
alang-alang gunakan skali dalam ciskek..


 (guna loyang 8")

Bahan-bahan:

Cake Base Ingredients:
150g biskut oreo hancur 
75g mentega cair

Method:
Gaul rata dua bahan di atas. Kemudian rata dan mampatkan adunan dalam tin loyang.
Simpan dalam peti sementara siapkan adunan cheese.

Cheese filling ingredients:
3/4 cup whipped whipping cream
4 tsps gelatine
4 tbsp hot water
250g cream cheese (room temperature)
4 tbsps sugar
6 tbsps milk
biskut oreo (kuantiti ikut lah nak letak banyak mana)

Method:

Putar whipping cream sehingga kembang.. ketepikan.
Campurkan gelatin dan air panas, gaul sehingga sebati.
Dalam bekas yang lain, 
campurkan gula dan cream cheese dan putar hingga lembut dan creamy. 
Masukkan campuran gelatin tadi beserta susu..putar lagi selama 5-8minit.
Campurkan adunan tadi bersama whipping cream dan biskut.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bekas loyang tadi.
Ratakan adunan dan boleh la tabur biskut oreo hancur diatasnya.
Anda juga boleh hias mengikut citarasa masing-masing.
Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidangkan.

Selamat Mencuba! ♥



Anda boleh cuba or rujuk resepi oreo chilled cheesecake dari blog lain:


 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes