Kek Marble Srikaya Kukus

0 comments

Assalamualaikum

Lamanyaaa nana tak update koleksi resepi kat sini kan....
sejak asik online pakai hp je,
dah jarang laa nak update resepi kat blog..
sebab biasanya nak update blog ni..
guna laptop gak lebih mudah..

actually banyak resepi nak share kat sini..
sepanjang sepinya blog ni..
macam2 resepi dah dibuat sbetulnya..
tapi takde kesempatan nak masukkan lagi..
tapi takpe lah..
if ada masa mendatang,
insyAllah akan diusahakan..
nak masukkan sekarang, tak sempat nak mencari resepi yang dah berkurun buat tu letak kat mana..
so harini nana masukkan resepi yang nana baru try petang tadi je lah ye..

ok.. resepi ni dah lama peram nak buat..
tapi macam biasalah..tak terbuat..
dan kebetulan kak ipar ada bagi loyang comel ni..
so dengan bantuan sikecik hazim..
akhirnya berjaya gak laksanakan...
hasilnya?
alhamdulillah, sedap dan moist..tak rugi mencuba.
yang penting, en.somi pun kata sedap..hiihii :D


Ok.. jom tengak resepinya.

Sumber:
*minta izin copy paste yer sis azie :)

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)

1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor - nana guna 1/2 cawan dah sedang elok manisnya
3 biji telur - nana guna 4biji sbb telo size kecik
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sk serbuk penaik
1 sb serbuk koko
1 sk esen vanila
2-3 sb susu segar - nana guna 3sb
Sedikit pewarna yang disukai
-nana guna pewarna hijau shj. warna coklat dari koko, putih warna asal adunan


Cara cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.


Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, warnakan termasuk satu adunan dengan koko.


Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

selamat mencuba 

Homemade coklat kacang karamel ala-ala snickers bar

1 comments

Assalamualaikum

Pepagi ni nana nak masukkan resepi yang baru nana try smalam..
Actually resepi ni dah berkali-kali duk tayang depan mata..
nana terjumpa resepi kat FB bukuresepi..

tergerak ati dah nak try..
pastu encik suami pun request..
aku pun apa lagii...
gatal tangan terus mencuba ^_^

versi nana wat ni nipis layernya..
sebab nana guna loyang besar :)


Kalau u ols nak tengak resepi dari buku resepi,
boleh klik kat sini
Kat web tu, dia ada tunjukkan step by step dengan gambar..
tapi yang versi aku..
aku guna resepi dari web omputih..
bezanya cuma dari karamelnya..
yang versi omputih, kita wat sendiri karamelnya..
but if nak senang, u ols leh guna gula-gula karamel macam resepi buku resepi tu.

Oh ya..versi 1st time nana ni, nana tak dapat nak wat layer marshmallow
sebabnya bahan-bahannya tak mencukupi..
next time if nana ada wat versi marshmallow tu, nana update resepi ni k ;) 

Ok la..meh tengak resepinyer..
Resepi Asal: Food Republic

ok,nana copy paste ye....
Bahan-bahan:
8 ounces milk chocolate,chopped
3/4 cup sugar
1/3 cup heavy cream, at room temperature
6 ounces white chocolate, chopped
1 teaspoon salt
1 cup salted peanuts
1 tsp esen vanilla (option: nana tambah)

Directions: 
  1. Line the bottom and sides of an 8 1/2 × 4 1/2-inch loaf pan with parchment paper or foil and grease it lightly (preferably with Pam). Melt the milk chocolate in a small heatproof bowl set over simmering water, stirring until the chocolate is melted and smooth. Remove the bowl from the heat. Pour half of the milk chocolate into the prepared loaf pan and spread it evenly. Freeze for 15 to 18 minutes, until cold.
  2. Once the layer is cold, make the next layer. In a large saucepan, combine the sugar and 1/4 cup water. Cook over low heat, stirring occasionally, until the sugar is dissolved and the liquid is clear.
  3. Increase the heat to medium high and boil, without stirring, for 3 to 5 minutes, or until the sugar begins to turn golden brown on the edges. While gently and continually swirling the pan over the heat to even out the color, cook for 2 to 3 minutes, or until the sugar turns deep amber.
  4. Slide the pan from the heat and slowly add the cream. Careful! It will splatter up, and the steam is hot. Stir until well blended. Add the white chocolate and salt and stir until the chocolate is melted and the mixture is smooth. Add the peanuts and stir until blended. Set aside for 5 minutes to cool slightly.
  5. Pour the peanut mixture into the loaf pan over the milk chocolate and spread it evenly. Freeze for about 45 minutes, or until cold and firm.
  6. Once the layer is cold, make the next layer. Reheat the remaining milk chocolate, pour it over the caramel, and spread it evenly. Refrigerate or freeze for 20 to 30 minutes, until very cold.
  7. Using the parchment paper or foil pan liner, transfer the candy onto a work surface. Peel away the paper or foil, and place the candy on a cutting board. Using a large knife, trim off the edges and cut lengthwise into two 1 1/2-inch-wide strips. Cut each strip into 9 pieces. Store in an airtight container in the refrigerator for up to 5 days.


Bila dah betul-betul sejuk, boleh la potong kecik-kecik panjang jejari supaya senang nak makan, balut dengan aluminium foil and simpan dalam 1 bekas macam bawah ni :)
 actually dapat penuh bekas, tapi dah tinggal tu je bila ada yang dah makan

Orange+Yogurt Cheesecake

2 comments

Assalamualaikum..

Dah bersawang blog ni ditinggalkan..
memang dah takde masa nak update selalu..

Okla, harini nak share resepi yang nana wat siang tadi..
orange+yogurt cheesecake dengan lady fingers..
actually, resepi cheesecake yang nana wat ni adalah resepi rekaan semata-mata..hihi
sebabnya, nana main campak jer semua bahan yang ada..
ini semua dek sebab nak menghabiskan stok creamcheese & yogurt yang hado!
habis semua stok nana campak skali...
memula bedebar gak takot tak jadi..
Alhamdulillah... cheesecake menjadi dengan moleknya pulekk  ^_^
ok la, tak mo celoteh panjang..
sesapa nak try, bawah ni nana masukkan resepi ikut sukatan dari resepi oreo chilled cheesecake yang nana penah wat sebelum ni ye. oh ya, resepi untuk cheesecake dalam tu, terpulang sebetulnya nak buat perisa apa.. nana nak menghabiskan stol cheese, yogurt dan buah oren..tu yg orange+yogurt ciskek jadinya :)
Lady fingers tu kalau u ols takde masa nak buat, boleh beli yang dah siap jual kat kedai-kedai tu yer.

Resepi Lady Fingers

Bahan A:
160g putih telur
40g gula kastor

Bahan B:
100g kuning telur
45g gula kastor
125g tepung gandum (diayak)

Cara:
1. Putar bahan A sehingga kembang dan kental (stiff peak).
2. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung. Pukul sebati,
3. Campurkan adunan bahan A tadi dengan bahan B, gaul sebati.
4. Pipe adunan menggunakan piping bag membetuk seperti jejari. Buatkan juga untuk base loyang. Bakar selama 15minit bergantung pada oven masing-masing, pada suhu 190c-200c.

Resepi cheesecake
3/4 cup whipped whipping cream
4 1/2 tsps gelatine
4 tbsp hot water
250g cream cheese (room temperature)
4 tbsps sugar
6 tbsps jus oren / esen oren 
(perisa terpulang citarasa masing-masing)
1/2 cup yogurt  (nana agak-agak jer)

cara:

Putar whipping cream sehingga kembang.. ketepikan.
Campurkan gelatin dan air panas, gaul sehingga sebati.
Dalam bekas yang lain, 
campurkan gula dan cream cheese dan putar hingga lembut dan creamy. 
Masukkan campuran gelatin tadi beserta bahan yang lain..putar lagi selama 5-8minit.
Campurkan adunan tadi bersama whipping cream.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bekas loyang yang telah di susun dengan lady fingers dan base.
Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidangkan.


Lady fingers nana wat tak sama tinggi sebab masa buat ni anak duk memanggil-manggil ajer..
atas kek nana hias ngan taburan koko ;)

Snow Cheesecake

3 comments

Assalamualaikum..

Sebelum nak lolapkan mata ni..
nana nak add resepi kek yang tengah hangat melanda sejak 2 menjak ni..
Snow cheesecake..leleh!

kat sini nana masukkan 2 versi snow ciskek..
1st versi span biasa
2nd versi span cheese
bezanya??
versi span cheese lebih ringan dari versi 1st tu..

Hokeh tak mo celoteh panjang..
sebab dah lewat sangat..nak masuk tido daaa!
so, i copy paste je la.
minta izin ye tuan empunya blog (kak hana & kak ct delima)♥



Snow Cheese Cake



rujukan: Siti Delima

Bahan-bahan :
6 biji telur - buang putihnya dari 2 biji
100 gram gula kastor
100 gram tepung hong kong / self raising flour / tepung gandum
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk - dari peti ais
1 sudu teh baking powder
2 sudu besarn ovalette
75 gram mentega - dicairkan

Krim Cheese :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis -
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.

Untuk Topping :
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair dan putar lagi sehingga sebati dan pekat.
2. Sediakan loyang bulat 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
3. Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak, dengan kepanasan 150' C.
4. Bila kek sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
5. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian tenggekkan bahagian kek yang atas tadi di atasnya.
6. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
7. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
8. Masukkan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.






RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
4 keping slice cheese - 6 keping
170ml susu segar - 250ml
70g butter - 100g
80g gula halus -100g
80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
4 biji telur - 6 biji
1sk esen vanila

Untuk Topping
250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
1/2 tin susu pekat
1/2 ketul keju cheddar kraf - parut


Cara-cara
Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.


Croissant

0 comments

Assalamualaikum

Setelah sekian hari tertunda siaran nak wat croissant
akhirnya dapat gak laksanakan hajat tertangguh ku itue..
hasrat nak mentry resepi croissant..
Alhamdulillah hasil rujukan dari blog omputih ni..
dapat gak aku merasa membuat croissant sendiri..
siap ada step by step bergambar lagi dia ajar..
sangat-sangat 'simple' sebenarnya nak membuatnya
bahan-bahan pulak just guna bahan-bahan asas wat roti saje..


Ok, resepi ni nana amek dari blog Sweet Bake
kalau nak tengak step by step bergambar leh rujuk kat sana ye..
kat sini nana terangkan secara ringkas aje lah..
sebabnya step nya sangatlah panjang berjela....

Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan susu suam
1/4 cawan gula perang
1 sudu besar + 1/4 sudu kecil yis
3 3/4 cawan tepung serba guna
1 sudu besar garam
250gm butter sejuk
 1 biji kuning telur untuk sapu
1 sudu kecil susu untuk sapu

Cara-cara:

Masukkan susu suam, gula perang, dan yis kedalam mangkuk pengadun.
Biarkan selama 5minit sehingga yis mengembang dan berbuih.
masukkan tepung dan garam, kemudian adun selama 7 minit sehingga adunan membentuk doh lembut.
Letak diatas papan pencanai, uli doh menggunakan tangan selama 2minit
tambah tepung jika perlu. 
gelek doh membentuk 4segi ssetebal 1 1/2 inci.
Balut dengan plastic wrap dan simpan dalam peti selama 1jam

sementara menunggu doh didalam peti,
alaskan papan mencanai dengan plastic wrap,
kemudian letakkan butter, cover semula butter diatasnya dengan plastic wrap semula.
gelek butter membentuk 4segi kira-kira 8x5inci.
simpan dalam peti.
(tak paham boleh rujuk gambar dalam blog tadi)

Setelah sejam,
keluarkan doh dan butter,
letakkan butter diatas doh dan lipat doh menutupi butter.
*gelek membentuk segi4  kira-kira 10x6inci
kemudian lipat hujung doh ketengah seperti melipat kertas

ulang step tadi iaitu gelek doh sepanjang 10x6inci kemudian lipat.
balut guna plastic wrap tadi,
simpan dalam peti selama 30minit.**

keluarkan dan ulang proses bermula dengan tanda * hingga tanda ** diatas

seterusnya,
bahagi 2 doh.
1 doh simpan dalam peti, 1 lagi teruskan dengan proses melipat croissant
canai doh membentuk segi4
kemudian bahagikan kepada beberapa segi3 (rujuk blog untuk step ini)
rehatkan doh yang telah membentuk croissant skejap.
sapu doh dengan kuning telur dan susu tadi,
bakar pada suhu 180c kira-kira 20minit (sehingga kuning keemasan)
siap!
enak makan panas-panas time menikmati minum petang :)

Apam Pelangi

2 comments

Assalamualaikum :D

Harini ni nak update sket resepi yang dah wat minggu lepas..
resepi apam yang terrsangat mabless!!
pasai pa mables??
sebab sangat simple dan nyummo!
ekceli dah lama nana peram resepi ni..
dah lama nak try buat..
tapi baru minggu lepas tergerak ati nak buat
bahan-bahannya plak sikit jer..
bayangkan lah..
petang tu nak gerak ke kuantan kol 6pm..
time tu plak dah kol 3pm..
terus capai semua bahan-bahan,
timbang itu ini and campak je smua bahan-bahan...
terus masuk loyang & terus kukus..
tak sampai kol 4.30pm dah siap!!

hasilnyaaa?


Taraaaaaa~!


sekejap je dah siap membuatnya..
gebu je kejadiannya..
so apa tunggu lagi..
cuba laa resepi yang sangat simple ni..
kompom anak-anak suka :D
oh!~anak ku lom bleh makan lagi..


Resepi asal dari blog kak Norkhamsiah

Bahan-bahan :

4 biji telur
2 sb ovellette
1 sk vanilla 
220 gram gula castor
300 gram tepung gandum
250 ml santan kara
1 st baking powder 
3 pewarna

cara-caranya:

Telur, ovellette dan gula castor dipukul hingga gebu dan pekat.
Masukkan vanilla dan pukul sebati.
Ayak tepung gandum dan baking powder.
Masukkan santan kara tadi dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan pukul hingga sebati.
Bahagikan kepada 3 warna yang disukai.
Senduk ke dalam loyang yang telah dialas. Senduk selapis demi selapis mengikut warna.
Masukkan ke dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Tutup penutup kukusan dengan aluminium foil atau kain dapur.
Kukus selama 30 -40 minit hingga masak.
Dah siap :)

Oreo chilled cheesecake

0 comments

Assalamualaikum...

Agak lama nana tak bersiaran
last bersiaran masa wat kek betday untuk en.suami
masa tu sebelum bersalin..
dan skarang?
baby dah nak masuk 5bulan pun..hihihi
Okeh..tak mau cerita panjang
harini nana nak masukkan resepi ciskek
sangat simple!
budak umo 10 tahun pun bleh buat
and konfem jadi!
sebab apa?
tak perlu bakar, tak perlu kukus...
campur bahan-bahan..
terus simpan dalam peti..
kemudian?
Nnnggaappp!!

nana amek resepi ni dari blog mimibakeryhouse
tapi resepi yang nana amek ekceli resepi marble cheesecake..
memandangkan oreo lebih digemari
and beli sebungkus biskut hancur oreo..
alang-alang gunakan skali dalam ciskek..


 (guna loyang 8")

Bahan-bahan:

Cake Base Ingredients:
150g biskut oreo hancur 
75g mentega cair

Method:
Gaul rata dua bahan di atas. Kemudian rata dan mampatkan adunan dalam tin loyang.
Simpan dalam peti sementara siapkan adunan cheese.

Cheese filling ingredients:
3/4 cup whipped whipping cream
4 tsps gelatine
4 tbsp hot water
250g cream cheese (room temperature)
4 tbsps sugar
6 tbsps milk
biskut oreo (kuantiti ikut lah nak letak banyak mana)

Method:

Putar whipping cream sehingga kembang.. ketepikan.
Campurkan gelatin dan air panas, gaul sehingga sebati.
Dalam bekas yang lain, 
campurkan gula dan cream cheese dan putar hingga lembut dan creamy. 
Masukkan campuran gelatin tadi beserta susu..putar lagi selama 5-8minit.
Campurkan adunan tadi bersama whipping cream dan biskut.
Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam bekas loyang tadi.
Ratakan adunan dan boleh la tabur biskut oreo hancur diatasnya.
Anda juga boleh hias mengikut citarasa masing-masing.
Simpan dalam peti sekurang-kurangnya 4jam sebelum dihidangkan.

Selamat Mencuba! ♥



Anda boleh cuba or rujuk resepi oreo chilled cheesecake dari blog lain:


Black & White Russian Choc Cake

2 comments

Assalamualaikum..

Harini kembali bersiaran :D
Mungkin ini resepi kek last sebelum nana bersalin..
atau mungkin akan ada lagi resepi yang sempat nana cuba sebelum bersalin nanti..hehehe
Harini 20/3/2013 bersamaan dengan Hari Lahir En.Suami ♥ yang ke 28..
Dari minggu lepas lagi nana dah mula survey-survey resepi kek sebenarnye..
dan akhirnyaa...
hasil terjahan dapur Cik Nor..
terus terpikat dengan resepi Black & White Russian Choc Cake..
Then, bila nana abis jer salin resepi dari dapur Cik Nor..
Kebetulan pula my feveret sifu, Kak Ita tayang resepi yang sama..
macam tau-tau jer yang nana ni memang nak buat kek ni kan..haha :P
dan yang paling best...
resepi dari dapur cik Nor & kak Ita disertakan step by step..
so untuk entry kali ni..nana tak buat laa step-stepnyer..
kalau Uóls nak tengak step, bleh rujuk dapur sifu-sifu berkenaan yerrr :)

Memandangkan nana dah salin resepi dari dapur Cik Nor,
so nana follow resepi Cik Nor..
Untuk resepi ni banyak versi..
Dalam dapur kak Ita, resepi cream cheese yang digunakan berbeza sedikit..
terpulang pada Uóls nak guna yang mana pun..
yang pasti semuanya NyummO!


Black & White Russian Choc Cake

Sumber boleh rujuk dari dapur sifu:
Nana copy paste resepi Dapur Cik Nor

Kek Coklat Moist :
loyang 8 in

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan B
3 biji telur gred A
2 cawan gula pasir - kisar halus
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung / minyak bunga matahari 

Bahan D
1 cawan air panas 

Cara-cara :
panaskan oven 15 minit suhu 180 celcius.
satukan semua bahan A kemudian ayak.
bahan B dipukul hingga kembang dan ringan.
masukkan bahan C dalam bahan B pukul sebati.
masukkan pula bahan A sedikit demi sedikit sambil dikaup-balik hingga sebati - guna whisk jer.
kemudian masukkan air panas mendidih dan kacau sebati adunan tersebut.
tuangkan adunan dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper dan diglis butter. Bakar selama 1 jam dengan suhu 180 celcius. (ikut oven masing-masing yer, cikNor punya oven 1 jam untuk membakar kek coklat moist ni)

*boleh juga kalau nak kukus tapi kalau nak kek tahan lama lebih baik dibakar...don't worry kalau guna resepi ni walau dibakar keknya tetap moist.


Cream Cheese Frosting :

Bahan A
250 gm cream cheese phildelphia / tatura - cikNor guna philadelphia
90 gm gula kastor - kisar halus
1 biji lemon - ambil jus
1 sudu teh serbuk nescaffe - ayak
1 sudu teh coffee emulco
- cream cheese, gula dipukul kembang kemudian masukkan jus lemon, serbuk nescaffe dan coffee emulco...pukul hingga sebati.

Bahan B
125 gm UHT whipping cream
- pukul hingga soft peak.

Bahan C
125 gm fresh cream
- pukul hingga soft peak

Cara-cara :
masukkan bahan B dalam bahan A kacau sebati kemudian masukkan pula bahan C gaul hingga semua bahan sebati. simpan dulu dalam es box.


Ganache :

300 gm fresh cream
300 gm dark chocolate
25 gm butter

Cara-cara :
panaskan fresh cream hingga keluar buih-buih kecil, masukkan butter.
bila butter dah cair masukkan coklat kacau hingga coklat cair dan tiada ketulan.
sejukkan ganache supaya sedikit keras
* buat 2 adunan ganache ni sebab 1 adunan untuk paipkan atas kek (yg dah disejukkan hingga sedikit keras) 1 adunan lagi untuk tuang sebagai topping atas kek yer puan-puan.



Intai sikit kejadian dalam kek..hehe :D

Capati dan kari ayam simple

0 comments

Assalamualaikum..

Kali ni nana nak masukkan resepi my en.suami plak..
Menu makan malam kami tadi, dia buatkan capati..
and nana plak sediakan kari ayam..
Simple je rupanya nak wat capati ni..
bahan-bahan yang digunakan pun sikit jer.
dan yang paling penting.. Sedapp! ;)


Bahan-bahan:
1 cawan tepung atta
1/2 cawan air (agak-agak)
garam secukup rasa
1 atau 1 1/2 sudu besar minyak sapi

Cara-cara:
1. Gaul semua bahan-bahan hingga jadi doh.
2. Rehatkan 30minit (tutup dengan kain lembab)
3. Canai doh dan goreng dengan sedikit minyak sapi / minyak masak
sedia untuk dimakan bersama kari :)

rupa capati en.suamiku..walaupun pelbagai bentuk, tapi rasanya, nyummy sdap!



Kari Ayam Simple 
Kari ayam ni simple je..
en.suami memang tak suka kari yang guna santan..
so kari spesis tak guna santan ni memang tahan lama and tak la muak kan..
kari ayam semua orang dah biasa masak kan...
so tak perlu la kot nana masukkan resepi kari ayam ni..
tapi kalau ada sesapa nak try kari ayam simple style nana ni..
mesej je nana ye..hehehe..
nana tak pakai daun kari.. gantikan dengan daun limau purut.
sedaap!..--> suami yang puji..hehehe ;)



Jemput makan ;) 1 keping memang tak cukup oke!

Plain Cheesecake topping blueberry

0 comments

Assalamualaikum

Memalam ni.. nana nak hupdate 1 resepi..
haritu terjumpa resepi ni kat cikadakbiru..
Memandangkan ada blueberry sebekas dalam peti..
and nana lak tak lama lagi dah nak bersalin..
so, apa yang ada harus di clearkan awal-awal..
kalau tak entah bila pulak nak buat nanti kan..hehehe..

Actually kek ni lebih kurang sama jer ngan cotton cheesecake..
cuma kek yang kali ni menggunakan 2kali ganda kuantiti cheese..
dan ada sedikit bahan yang tak digunakan dalam resepi ni.
So bila dah kata 2kali ganda..
bermakna kek ni lebih padat dengan cheese
tetapi lebih ringan berbanding cheesecake padat yang lainnya.

Ok, nana tak nak celoteh panjang sebab hari dah semakin lewat..
so, untuk resepinya, nana copy paste je la yer ;)

kek setelah di makeup dengan topping blueberry


credit: chikadakbiru
Bahan-Bahan:


Bahan A
500gram Cream Cheese
60 gram butter
½  tsp lemon juice

Bahan B
6 biji kuning telur
100 gram gula castor

Bahan C
6 putih telur
6 Tbs gula gastor

Bahan D
160gram susu UHT Full Cream (dutch lady)
60 gram tepung gandum

Cara-cara:

Panaskan oven dgn suhu 180’. Loyang springfoam 18 cm @ 9 inci, boleh juga guna loose base tin.
Alas loyang dengan baking paper. Sebaiknya alas juga disekeliling loyang dgn baking paper..bagi lebih sikit supaya adunan tak melimpah (CB buat mcm ni..tgk tak melimpah pun) Dan balut permukaan luar loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 kali( kes takut masuk air)

1. Pukul Bahan B sehingga kembang dan bertukar warna pucat. Ketepikan
2. Pukul bahan A sehingga kembang . Kemudian masukkan bahan B dlm A. Pukul sehingga sebati.
3. Campurkan Bahan D sikit2 dalam step 2. Pukul lagi sehingga sebati. Kemudian ketepikan.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga berbuih..kemudian terus masukkan 6 tbs gula castor…pukul sehingga kental dan bertanduk (terbalikkan, telur tidak akan terjatuh ‘meringue’)
5. Masukkan adunan putih telur ‘meringue’ td di dalam adunan cheese tadi . Kaup balikkan sehingga adunan rata. Tidak boleh terlalu over mix.
6. Bakar menggunakan kaedah bain marie iaitu loyang cheese dimasukkan dalam loyang yang lebih besar dan berisi air panas . Bakar dgn suhu 180 darjah selama 20 minit.. dan turunkan suhu 160 darjah dan bakar lagi selama 40 minit. Untuk mengelakkan permukaan atas kek menjadi gelap @ terlalu garing , bole letak aluminium foil. di atas loyang.
7. Bila dah masak tutup suis api, bawa keluar dulang yang berisi air panas td…dan tinggalkan loyang cheese ke dalam oven yang sedang panas itu dengan pintu oven sedikit terbuka. Tujuaannya utk mengelakkan kek merekah akibat terkejut dgn perubahan suhu.
8. Sejukkan cheesecake td dalam peti ais lebih kurang 3-4 jam sblm dihidangkan.(untuk kenikmatan berganda bole hias dgn apa jua topping kegemaran anda)


Gabungan blueberry dengan cheesecake memang nyummo~!

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes