Assalamualaikum
Memalam ni.. nana nak hupdate 1 resepi..
haritu terjumpa resepi ni kat cikadakbiru..
Memandangkan ada blueberry sebekas dalam peti..
and nana lak tak lama lagi dah nak bersalin..
so, apa yang ada harus di clearkan awal-awal..
kalau tak entah bila pulak nak buat nanti kan..hehehe..
Actually kek ni lebih kurang sama jer ngan cotton cheesecake..
cuma kek yang kali ni menggunakan 2kali ganda kuantiti cheese..
dan ada sedikit bahan yang tak digunakan dalam resepi ni.
So bila dah kata 2kali ganda..
bermakna kek ni lebih padat dengan cheese
tetapi lebih ringan berbanding cheesecake padat yang lainnya.
Ok, nana tak nak celoteh panjang sebab hari dah semakin lewat..
so, untuk resepinya, nana copy paste je la yer ;)
kek setelah di makeup dengan topping blueberry
credit: chikadakbiru
Bahan-Bahan:
Bahan A
500gram Cream Cheese
60 gram butter
½ tsp lemon juice
Bahan B
6 biji kuning telur
100 gram gula castor
Bahan C
6 putih telur
6 Tbs gula gastor
Bahan D
160gram susu UHT Full Cream (dutch lady)
60 gram tepung gandum
Cara-cara:
Alas loyang dengan baking paper. Sebaiknya alas juga disekeliling loyang dgn baking paper..bagi lebih sikit supaya adunan tak melimpah (CB buat mcm ni..tgk tak melimpah pun) Dan balut permukaan luar loyang dengan aluminium foil sebanyak 2 kali( kes takut masuk air)
1. Pukul Bahan B sehingga kembang dan bertukar warna pucat. Ketepikan
2. Pukul bahan A sehingga kembang . Kemudian masukkan bahan B dlm A. Pukul sehingga sebati.
3. Campurkan Bahan D sikit2 dalam step 2. Pukul lagi sehingga sebati. Kemudian ketepikan.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul putih telur sehingga berbuih..kemudian terus masukkan 6 tbs gula castor…pukul sehingga kental dan bertanduk (terbalikkan, telur tidak akan terjatuh ‘meringue’)
5. Masukkan adunan putih telur ‘meringue’ td di dalam adunan cheese tadi . Kaup balikkan sehingga adunan rata. Tidak boleh terlalu over mix.
6. Bakar menggunakan kaedah bain marie iaitu loyang cheese dimasukkan dalam loyang yang lebih besar dan berisi air panas . Bakar dgn suhu 180 darjah selama 20 minit.. dan turunkan suhu 160 darjah dan bakar lagi selama 40 minit. Untuk mengelakkan permukaan atas kek menjadi gelap @ terlalu garing , bole letak aluminium foil. di atas loyang.
7. Bila dah masak tutup suis api, bawa keluar dulang yang berisi air panas td…dan tinggalkan loyang cheese ke dalam oven yang sedang panas itu dengan pintu oven sedikit terbuka. Tujuaannya utk mengelakkan kek merekah akibat terkejut dgn perubahan suhu.
8. Sejukkan cheesecake td dalam peti ais lebih kurang 3-4 jam sblm dihidangkan.(untuk kenikmatan berganda bole hias dgn apa jua topping kegemaran anda)
Gabungan blueberry dengan cheesecake memang nyummo~!
0 comments:
Post a Comment
Bebelan: