Kek Red Velvet

Assalamualaikum

Harini nana muatkan resepi kek si baldu merah a.k.a red velvet..
Actually kek ni nana wat masa nana balik kampung sebelum raya dulu..
tapi baru harini teringat nak masukkan resepi..
itu pun nasib baik ada member tanya nak resepi kek ni..
kalau tak, memang nana peram jer laa  resepi ni dalam buku nana yang semakin lunyai tu..hihihi


Resepi kek ni nana dah tak ingat amek kat mana..
try cari-cari tadi memang dah tak jumpa resepi asal ni..
so takpe la..nana gagahkan diri taip satu per satu yer :D

Bahan-Bahan kek:

2 1/2 cwn tepung kek *
2 tsp tepung jagung  *
1 tsp serbuk penaik *
-ayak semua sekali yang bertanda *
2 tbsp serbuk koko 
1 tbsp pewarna merah gelap
1/2 cwn butter
2 biji telur
1 1/2 cwn gula
1 tsp esen vanila
1 cwn buttermilk ♥
1 tsp cuka putih
1 tsp baking soda

Cara:

1) Gaul koko+pewarna merah hingga jadi pes tidak berketul. ketepikan
2) Pukul butter+gula hingga kembang dan masukkan telur.
3) Masukkan esen vanila dan pes merah tadi ke dalam adunan butter.
4) Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit selang seli dengan buttermilk hingga habis.
5) Dalam bekas lain, campurkan baking soda+cuka, apabila ia berbuih..masukkan ke dalam adunan kek tadi dan gaul sekejap saja supaya sebati.
6) Bakar selama 25-30minit(bergantung pada oven masing-masing) pada suhu 170c.
nana guna loyang 9"

7) Bila dah siap, boleh la bahagikan kek kepada 3 lapis dan sapukan dengan cream cheese.
Hias ikut citarasa masing-masing.
--------------------------------------------------

Cream Cheese

bahan-bahan:
500gm cream cheese
1/2 cwn butter
1 tsp esen vanila
2 cwn gula icing - ayak (kurangkan jika tak mau manis)

Cara:
1) Putar cream cheese+butter hingga kembang dan sebati
2) Masukkan gula+esen vanila, putar.

siap~!

-------------------------------------

♥Buttermilk

Kalau tak jumpa buttermilk kat kedai.. boleh wat sendiri guna resepi di bawah:

Bahan:
1 cwn susu fullcream
1 3/4 tbsp cream of tartar / 1 tbsp cuka / 1 tbsp jus lemon.
Cara:
Campurkan bahan tersebut dan kacau supaya sebati


ATAU boleh juga guna resepi di bawah


3/4 cwn yogurt + 1/4 cwn susu fullcream

2 comments:

  1. selalu beli kt kedai ni.. ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. suke red velvet ae raz? psni try la wat lak ;)

      Delete

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes