Assalamualaikum :)
Jarang sekali nana add resepi lauk pauk kat blog ni kan??
harini nana nak add resepi yang baru je nana try tadi..
actually this is my 1st time masak ketam..
bukan ape.. nana kureng makan ketam
tapi kalau dah ada, makan je laa..
bukan ape, malas nak makannya leceh..
sampai luka-luka tangan ni nak mengorek isi yang ado.
Kebetulan tadi gi beli lauk, ada ketam..
so beli je laa.. tadi ketam ni 1kg = RM20
aku amek 3 ekor yang besar-besar..
hampir 1kg kesemuanya...
ketam sebelum di masak..
Ok, masakan ketam ni request dari en.suami..
haritu gi telaga air.. ada ketam masak macam ni..
waktu tu aku tak tau apa nama masakan ketamnya..
tapi yang aku tau, memang sedap..
tadi search kat google, terjumpa laa resepi yang dimaksudkan..
"KETAM CILI BERTELUR" dari blog
Ok, Nana copy paste je la yer :)
Bahan-bahan:
•1 kg - ketam bunga – dibersihkan, dibelah dua & digoreng selama 3-5 minit.
•10 ulas - bawang merah dikisar lumat
•5 ulas - bawang putih dikisar lumat
•2 inci - halia dikisar lumat
•3 batang - serai – dititik
•5 sudu besar - minyak untuk menumis
•1 cawan-air
•3 sudu besar - sos tiram
•3 sudu besar - sos cili
•3 susu desar - sos tomato
•2 sudu besar - cili boh
•1 biji - telur – dipukul
•Garam & gula secukup rasa
•1 labu - bawang besar–dibelah 8
•Daun ketumbar untuk hiasan
Cara memasak:
•Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan kisar, cili boh dan serai hingga naik baunya.
•Masukkan secawan air, gaul rata. & masukkan semua sos, gula, garam secukup rasa dan gaul hingga sebati. Masukkan ketam, bawang besar & tutup kuali selama 5 minit.
•Masukkan telur dan dikacau kedalam kuali cepat-cepat supaya telur tak berketul.
•Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar - nana tak letak pun
•1 kg - ketam bunga – dibersihkan, dibelah dua & digoreng selama 3-5 minit.
•10 ulas - bawang merah dikisar lumat
•5 ulas - bawang putih dikisar lumat
•2 inci - halia dikisar lumat
•3 batang - serai – dititik
•5 sudu besar - minyak untuk menumis
•1 cawan-air
•3 sudu besar - sos tiram
•3 sudu besar - sos cili
•3 susu desar - sos tomato
•2 sudu besar - cili boh
•1 biji - telur – dipukul
•Garam & gula secukup rasa
•1 labu - bawang besar–dibelah 8
•Daun ketumbar untuk hiasan
Cara memasak:
•Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan kisar, cili boh dan serai hingga naik baunya.
•Masukkan secawan air, gaul rata. & masukkan semua sos, gula, garam secukup rasa dan gaul hingga sebati. Masukkan ketam, bawang besar & tutup kuali selama 5 minit.
•Masukkan telur dan dikacau kedalam kuali cepat-cepat supaya telur tak berketul.
•Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar - nana tak letak pun
Ketam dalam periuk..banyak laa plak bila dah potong 2
Taraaaa..berjaya dengan masakan 1st time ketam ku..uh uh laa laa :D
TQ blog resepi Zaifa for sharing d nice recipe♥
nampak sgt menyelerakan
ReplyDeletesangat menyelerakan bila mkn ngn nasi panas2..heheee :D
Deletesedap x 2 :-)
ReplyDelete