choc cheese cake

Assalamualaikum..
Orite, petang tadi nana wat kek coklat cheese..
Actually nama cake ni DFC (Devil's Food Cake)..
tapi name camtu plak, macam tak bagus jer kan..
ade plak makanan sesedap dikate makanan syaitan kan..
so nana gune lah name biase tu jer..
heheh.. yang penting halal~!
yer tak?!
Dah lame simpan resipi ni..
tiap ari tenung, tiap ari jgak air liur mleleh..hahaha
akhirnya tadi bjaya buat jugak..
memang sdap!
kek coklat + lapisan cheese + choc. ganache
dapat bayangkan tak???!
huhu ok la..jom tengak resipi nyer
Resepi asal : Yateasybakes
I copy paste jer yer... TQ♥!!

Bahan (untuk loyang 7" atau lebih kecil) : - 
1 cawan tepung gandum
1 / 4 cawan cocoa powder
3 / 4 sdt soda bikarbonat 
 1 / 4 sdt garam  
1 / 2 cawan gula pasir  
1 / 2 brown sugar  
65 g mentega 
 1  biji telur besar  
1 sdt vanili ekstrak
1/4 cawan buttermilk-(buatan sendiri 1 cawan susu ditambah dengan 1 sudu makan cuka. Rehatkan selama 20 minit tetapi recipe ni hanya gunakan 1/4 cawan saja) 
1/2 cawan air suam

Kaedah:-
Set oven 170C. Siapkan atin kek anda.
Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan. Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur. Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cair(buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.Terakhir masukkan vanili estract. Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.

Cream Cheese Frosting:-(lain kali buat 1/2 adunan aje)
250g Philadelphia cream cheese
125g mentega
1 cawan gula aising-(Ayu gunakan 1/4 cawan aje)
1 sdt vanili ekstrak (pakai jer vanilla essence yg halal)
jus daripada lemon

double boil cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
(nana pukul ngan mixer)


Chocolate Ganache:-(lain kali buat 1/2 adunan aje)
200ml double cream-(Ayu gunakan whipping cream)
250g coklat gelap dicincang halus
sedikit garam 

Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair, Angkat dan sejukkan dulu baru sapukan frosting krim keju & tuangkan coklat ganache diatas.


7 comments:

  1. buttermilk tu...gune susu ape

    ReplyDelete
  2. bleh pakai susu segar (susu lembu)

    ReplyDelete
  3. susu cair or pekat ley gne x?

    ReplyDelete
  4. tak pernah plak try buat guna susu cair.
    susu pekat mmg xleh rsanya.
    tp klo nk try bleh jer :)

    ReplyDelete
  5. thanks resipi ni kak. double cream jenama apa kakak selalu guna eh?

    ReplyDelete

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes