Puding Karamel

0 comments

Assalamualaikum..

Sabtu nana balik kampung..
kampung mana??
memandangkan dapat balik 18 hari..
so bahagi 2 lah, smggu kg suami kat Klang,
sminggu kat kg terchenta, Kuantan..
so sbelum memulangkan diri ini..
nana nak add resepi yang nana teliur setelah sekian kalinya..
akhirnya petang tadi ku gagahi jugak membuatnya..
ekceli sbelum ni dah beberapa kali buat, 
tapi resepi yang lain.. (ntah mana letak, tak save)
so tadi nak buat, try resepi dari blog kak Ina ni..
Sebelum ni buat memang nana ikut sukatan yang diberi..
dah nama caramel konfem la manis kan..
tapi memikirkan suami tak suka manis..
so tadi nana kurangkanlah gulanya...
alih-alih tawar hebey plak jadinya..
macam makan tauhu pun ade..
haish..xpe-xpe..
pasni kalo nak buat, jangan derhaka pada resepi diberi..
en.suami pun dah kata,
kalo dah nama karamel memang dia tak suka..
so nak tak nak lenkali tringin makan, 
buat makan sendiri..leh la wat manis sepeti resepi :D


Nana copy paste dari blog kak Ina - nana wat sparuh resepi je


Bahan-bahan

400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
[ KARAMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara

Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih. (Rasa dengan jari tau)
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. (Akak tuang ke dalam loyang dengan menggunakan tapisan,,nak bagi cantik kat puding tu)
Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti a


Lemon Cheesecake

2 comments

Assalamualaikum...

hehe.. dipagi yang ceria meriah ini...
nana nak add resepi nana wat semalam..
actually nana wat kek ni sebab dah lama teringin nak makan cheesecake padat..
entry sebelum ni kite wat cheesecake gak kan..
tapi tu cheese dalam bentuk kek macam kek span..
ntah saya pun tak reti lah nak cakap macam mana and apa nama saintifiknya..
buat-buat faham je la ye..hahahaha..
pastu ada pulak baki coklat ganach dan krim tempahan sebelun ni..
so apa lagi, memang seronok laa dapat elakkan pembaziran :D
Ok, resepinyer ni kemarin saya search kat google..
saya cari resepi untuk basic cheesecake..
alhamdlah, jumpa dah jumpa..tapi time tu lupa plak nak bookmark..
so dah tak tau kat mana web tu..
ok la..xmo celoteh panjang, jom tengak resepi..


Kek ni nana wat loyang kecik..4" kot
sebab cheese ada seketol je (250gm)
resepi asal 2X kuantiti dibawah untuk loyang 8" atau 9"..
so kalau nak buat loyang besar, darab 2 bahan dibawah ok :)

Bahan-Bahan:

Crust:
110gm biskut (nana guna biskut oreo, buang intinya)- dikisar halus
50gm butter / marjerin cair

cara:
campur semua bahan, dan ratakan didalam loyang spring form.
bakar pada suhu 160c selama 5minit.

  
Filling:
250gm cream cheese
55gm gula castor (kalau suka manis, boleh tambah lagi)
esen vanila sikit..
1 biji telor
75ml whip cream
1 tbsp lemon juice ( nana guna 1/2 tsp esen lemon)

cara:
1) Masukkan cream cheese dan gula, putar sehingga sebati
2) masukkan telur dan semua bahan yang lain, putar hingga sebati.
3) tuang atas crust yang telah siap tadi.
4) bakar secara water bath pada suhu 150c selama 45-50 minit*
5) bila dah siap, biarkan dalam oven dengan pintu sedikit terbuka selama 1 jam.
6) sejukkan di dalam peti sekurang-kurangnya 4jam dan seeloknya semalaman sebelum dipotong.
-nana tambah layer whip cream dan atasnya nana tuang choc. ganache.

*luar loyang hendaklah di cover dengan aluminium foil dan letak di dalam bekas lain berisi air.
air tidak perlu terlalu banyak, sekadar lebih kurang ketinggian lapisan biskut

Selamat Mencuba ♥


ps: 
-Wat masa ni,jarang dapat update sebab sibuk di dapur vanila-choc
so jarang ada masa nak cuba resepi baru..
-30jun - 18 july nana bercuti (balik kg)..
- 21 july kita mula berpuasa..
-ada masa akan datang nanti nana update resepi biskut raya plak k :D

wassalam ♥




choc cheesecake simple

2 comments

Assalamualaikum..
setelah beberapa dekad lamanya tak menghupdate blog resepi ni kan...
tadi siang saya bancuh kek coklat untuk tempahan..
then telebih plak adunannya... sayang kalau dibuang saja..
so saya pun bakar je laa...
then dalam peti ada baki cream cheese..
hajatnya nak buat cheesecake oreo ke ape..
sebab biskut oreo dah ready beli kemarin..
last-last saya tak nak bazir...
trus search and jumpa resepi kat sini..
so saya pun adjust la bahan-bahan mengikut kesesuaian..
saya gabungkan resepi tu..
seterusnya jom lihat hasil gabungan resepi tersebut:


Bahan-bahan (saya wat untuk loyang 7"):
~cream cheese dalam peti cuma ada 160g jer..guna smua yg ada
~ telur 2 biji saja pun yang ada..so abiskan..
~whipp cream ada dalam lebih kurang 90g..campak smua
~gula agak-agak jer tpulang kemanisan anda..
~esen vanila + esen lemon sikit
~saya tambah tepung naik sendiri sikit saja untuk kasi adunan pekat sket--
gara-gara cream cheese tak cukup..haha
Cara-cara:

1. Bakar kek span coklat terlebih dahulu..
2. Campur semua bahan diatas, kemudian tuang diatas kek span tadi..
3. Bakar dengan cara loyang tadi dimasuk dalam loyang lebih besar berisi air.
4. Bakar dan sejukkan at least 4 jam sebelum dihidangkan.
Siap~

*saya buka peti..nampak blueberry... so campak sket-sket scara random...huhu

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes