Resipi sos Bolognese

Assalamualaikum..
Ok, harini nana nak share sos bolognese special untuk dimakan bersama spaghetti,macaroni atau apa saja lah kan yang dirasa sesuai, sebab masa nana wat ni, spaghetti takde, yang ado macaroni jer.
dan sos ni actually nana guna resipi basic bolognese dan nana tambah sana sini sket mengikut citarasa suka hati nana..hehehe :)


Bahan-Bahan:
Spaghetti/macaroni/pasta yang lain... -rebus hingga masak

Bahan-bahan Sos:
Bawang putih - cincang
Bawang besar - cincang
capsecum (kalau ada potong dadu)
Tomato puree
sos cili
cili boh
daging cincang - rebus hingga empuk bersama halia
cendawan butang - hiris/cincang
sosej - hiris/ cincang
madu
susu segar
oregano
tomato - potong dadu
lobak - hiris nipis
cheese - mozarella, parmesan, cheddar (terpulang)
minyak untuk menumis secukupnya
butter
garam dan gula

Cara:
1) Tumis bawang dan capsecum. kemudian masukkan cili boh.
2) Masukkan tomato puree dan daging rebus(buang halia) . Tambah sedikit air (anggaran 2,3 sudu besar) agar sos tidak terlalu pekat (boleh guna air rebusan tadi). Masukkan lobak.
3) masukkan sos cili, susu segar (anggaran 2,3 sudu besar), dan oregano.
4) Masukkan sosej dan cendawan kemudian perasakan gula dan garam secukupnya. 
5) Apabila bahan sudah masak dan rasa sudah lengkap, boleh lah tutupkan api,masukkan tomato,gaul dan biarkan selama 5 minit.
6) Masukkan sedikit hirisan butter dan 1,2 sudu madu jika mahu (sebagai penambah rasa dan agar sos nampak cantik berkilat)
7) Makan bersama pasta dengan taburan cheese. Yummy!!

0 comments:

Post a Comment

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes