ASsalamualaikum...
Setelah sekian minggu suami bagi hint kata nak makan Quiche,
baru smalam berkesempatan nak buat sebab kebetulan skolah balik awal sikit..
so bleh laa singgah beli bahan-bahan yang takde.
Actually nak wat Quiche ni tak lah susah pun..
cuma penyediaan bahan yang macam-macam tu yang leceh sket.
Ok la..pada yang dah biasa ngan blog ni,
mesti dah tau nana pun dah penah masukkan resepi Quiche versi 1 sebelum ni kan..
Kali ni tergerak hati nak masukkan lagi resipi ni beserta gambar step-by-step.
Kalau tak silap ni dah kali ke 3 nana wat Quiche..
resipi asal dari master chef, Kak Lisa (Noor Jerry).
My Hubby memang gemar sangat ngan Quiche ni.
Tak masak nasi pun tak pe sebab makanan ni mengenyangkan
sebab bahan asasnya adalah kentang.
Ok.. kite terus kepada bahan-bahannya:
*sukatan bahan-bahan terpulang kepada citarasa dan saiz bekas pembakar.
1) Kentang - dihiris nipis (jangan terlalu nipis)
2) Susu segar
3) Daging cincang - rebus hingga empuk
4) Cendawan butang - dihiris nipis
5) Keju cheddar - diparut
6) Bawang Putih & Merah - hiris7) Sedikit halia - ketuk
8) Gula, garam, serbuk lada hitam
Now, kite lihat pula cara penyediaannya k! :)
1) Guna frying pan dan susun memenuhi ruang sehingga habis.
2) Tabur gula dan sedikit garam dan sedikit black pepper sbagai bahan perasa.
3) Tuang susu sehingga menenggelamkan kentang tadi.
4) Letak sedikit butter / marjerin dan barulah nyalakan api.
Biarkan sehingga kentang masak (lembut)
5) bila dah masak, toskan (asingkan) susu dan kentang. ketepikan sbentar.
6) Tumis bawang merah dan bawang putih beserta halia.
7) Masukkan daging dan cendawan.
Perasakan dengan garam dan black pepper mengikut citarasa.
Ok..skarang kita dah siap bahan-bahan seperti gambar di atas
(daging goreng cendawan, sos susu keju... dan kentang takda dalam gambar)
So..untuk membakar, kalau boleh guna bekas kaca
supaya kita nampak isi di dalamnya samada kuahnya sudah kering atau belum.
macam bekas bawah ni..
Tapi kalau takde, bleh guna loyang biasa juga..
Cara melapis:
1) susun 1 layer kentang kedalam bekas.
2) kemudian tuang sedikit sos susu.
3) Next, tabur sdikit daging goreng cendawan keatasnya.
4) Tabur sedikit cheese dan tuang sos susu sedikit diatasnya.
ulang langkah sehingga habis /hampir penuh bekas.
Lihat seperti gambar dibawah..
Untuk lapisan teratas, akhirkan dengan taburan daging cendawan diikuti taburan cheese yang menutupi kesmua isi dibawahnya.
Kemudian basahkan taburan cheese tadi dengan sos susu agar cheese tidak hangus.
Tuang sos susu sehingga paras 3/4 bekas.
Bakar pada suhu 100 c selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing) atau lebih mudah lihat sehingga kuah di dalamnya hampir kering atau tiada buih-buih susu dipermukaannya.
Tuang sos susu sehingga paras 3/4 bekas.
Bakar pada suhu 100 c selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing) atau lebih mudah lihat sehingga kuah di dalamnya hampir kering atau tiada buih-buih susu dipermukaannya.
(simpan dalam peti)
ps: Enak juga dimakan dengan serunding daging dan sos cili ♥
ps: Enak juga dimakan dengan serunding daging dan sos cili ♥
Slamat mencuba!!♥
wahh..mesti cuba ni tp macam payah...huhu
ReplyDeletecuba jangan tak cuba..hihi, tak susah, tapi leceh jer.. slamat mencuba ya!
ReplyDelete