Death by Choc Cake

Assalamualaikum...
ngeri tak tengak tajuk kek ni? hahaha
pelik-pelik jer nama kek skang ni..
tapi sbenanyer bila diteliti semula bahan-bahan kek ni..
kite leh jgak panggil kek ini kek ndulgence 1 layer..
sebab bahan krim kek ni sama jer seperti kalau kite nak guna untuk indulgence
cuma ada versi indulgence yang guna gelatin macam resipi kat sini..
Then kite guna kek span cokat..tu saja..
simple kan?
Jom kite lihat resipi... 

Ok,nana amek resipi dari dapur Kak Ita :)
I copy paste kat sini..TQ k.Ita~!!♥

DEATH BY CHOCOLATE CAKE


2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak@butter cair
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila
**utk ganache**
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
##utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream 

Caranya:
  1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. Last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. Tambahkan golden syrup
  11. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. Kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. Ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit


Ni setelah nana deco..
Base "terima kasih" tu nana guna coklat sebagai penambah hiasan.

Beginilah ghupe dalamnyee  :) nyum nyum!

2 comments:

  1. sedap!! tenkiu nana
    zorro yg xsuka makan kek selama ni pun leh bantai jugak kek awak ni tau! kompem la tu sedap sgt2!!
    hehehe...

    ReplyDelete
  2. sarah: hihi kek tu sama mcm kek yg sy wat bawa msa kt umah fa..cume ni kasi deco jer. ;)

    ReplyDelete

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes