Rainbow Cake

Smalam baru dapat wat Rainbow cake ni..
dah lama sangat tringin nak wat..
berkali-kali tengak kek ni kat dalam blog kak ita..
akhirnya dapat jugak merasa..
Trima kasih kak Ita untuk resepi yang sangat nyaman ni :D

Rainbow cake

Resepi asal : Kak Ita
Minta izin copy paste kak Ita ♥ lebiu!!

RAINBOW CAKE 

Bahan-bahan kek:

Vegetable shortening or butter
3 cwn tpg gandum
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
1 cwn butter tampa garam (suhu bilik)
2 1/3 cwn gula
5 biji putih telur gred A ( suhu bilik )
2 sudu teh esen vanila (ita tak de pure so tukar esen)
1 1/2 cwn susu ita guna fresh milk (suhu bilik)
pewarna merah, orange, kuning, hijau, biru, purple dan ita tambah pink

Cara membuatnya (kek):


Panaskan oven 170c. Leser loyang 9" bulat dgn lelemak sayuran atau butter. Alas tapak loyang dgn kertas minyak sapukan juga minyak atas kertas dan ketepikan. Bila masak, sejukkan dan terus keluarkan dari loyang sebab nanti nak guna lagi.   
Dlm bekas yg besar campurkan tepung, baking powder dan garam. Ayak dan ketepikan. 

Dlm bekas lain, pukul butter dan gula hingga creamy dgn mixer dan berkelajuan max. Slowkan kelajuan dan masukkan putih telur dan pukul hingga rata. campurkan vanila, dan pukul lagi hingga bercampur sempurna. Masukkan tepung dan susu berselang seli. dimulakan dgn tepung dan diakhiri dgn susu. pukul hingga adunan sebati.



Bahagikan adunan kepada 6  bahagian. letakkan pewarna utk setiap bahagian. Tuang dlm acuan dan bakar satu persatu. Untuk setiap kek bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak.
Setelah kek masak. biarkan sejuk 10 minit keluarkan letak atas redai dan biarkan sejuk sepenuhnyer. Dan habiskan membakar ke 6 lapisan seterusnyer

Ratakan kek dgn pisau pemotong kek jika permukaan nyer tidak rata. Susun lapisan pertama, letakkan filling boleh guna buttercream, tapi ita guna blueberry paste. ratakan dan letakkan selapis lagi kek di atasnyer dan buatlah begitu seterusnyer sehingga habis 6 atau 7 lapissapukan pula pada keseluruhan kek dgn frosting nipis sahaja. Masukkan dlm peti ais selama 30 minit.setelah frosting keras sedikit, sapukan keseluruhan kek dgn frosting dan hiaslah ikut kreativiti masing.

    For the Filling and Crumb Coat

    Yang ni nana guna whipped cream saja


    • 9 putih telur gred A 
      1 3/4 cwn gula 
      2 cwn butter tampa garam potong kecil, suhu bilik 
      2 sudu teh pure / jus lemon 


      For the Frosting

      5 putih telur gred A
      1 cwn gula 
      1 cwn butter tampa garam potong kecil, suhu bilik 
      1 sudu teh pure/jus lemon 



    Cara-cara membuat (frosting & Filling)

    Untuk filling atau inti dan lapisan luar : Masak putih telur dan gula dlm kuali dgn api sederhana. kacau hingga gula larut. tutup api tuang larutan tadi dlm mangkuk mixer. pukul dgn kelajuan tinggi hingga mencapai suhu bilik. Perlahankan mixer pada kadar sederhana dan campurkan butter satu persatu pukul hingga sebati.

    tukarkan pemukul mixer kepada paddle. tinggikan kelajuan dan pukul hingga hingga menjadi lembut dan creamy. selepas 5 minit masukkan jus lemon dan pukul sebati.

    Untuk frosting caranyer sama juga seperti diatas.


    Untuk hiasan kek ni, nana gunakan frosting Butter Cream. Cara penyediaannyer lebih mudah.
    BUTTER CREAM
    80 gm mentega
    200 gm krimwell
    350 gm golden syrup

    Pukul mentega dan krimwell hingga kembang.
    Masukkan golden syrup dgn perlahan dan kacau adunan hingga rata.


    Dah siap~!!

     Ni siap deco sebelum di potong.

    4 comments:

    1. nyammi nyammi..nmpk sedap jew kek nie...lapa pulak rasenye..hehe :P

      ReplyDelete
    2. hehe..ni pn rse lapar gk..jom layan kek

      ReplyDelete
    3. nana, nak tnya kalo pki whipped cream mcm mane eh nak wat topping dye? blur kjap. :)

      ReplyDelete
      Replies
      1. whipped cream putar hingga kental..kemudian boleh la hias macam biasa..terpulang nak letak warna apa-apa suka :)

        Delete

    Bebelan:

     
  1. Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes