Assalamualaikum
Bila buat pengat ni, teringat pada arwah Mek tersayang and dirindui slalu..
sebab nana masih ingat lagi..
1st time blaja and buat pengat ni bsama-sama arwah masa dulu..
Harini aku buat sebab en.suami dah lama teringin nak makan..
so memandangkan bahan semua dah ada..
and pandan plak dah smakin layu..
nak tak nak buat jugak laa tadi..
Nak buat pengat biji nangka ni simple je..
kuah dia sama macam kita masak bubur kacang hijau..
and pengat biji nangka ni lebih kurang je macam pengat puteri mandi..
and ada bermacam-macam versi boleh kita jumpa kalau kita google..
versi nana wat harini versi simple and paling basic je.
Bahan-bahan biji nangka:
Tepung Pulut - kuantiti terpulang nak buat banyak mana
air (secukupnya untuk bancuhan)
Pewarna - terpulang pilihan warna masing-masing
Cara-cara doh biji nangka:
1. Tepung pulut dicampur dengan air sedikit demi sedikit sambil digaul dan diuli sebati sehingga doh tidak melekat pada tangan.
2. Boleh tambahkan pewarna kegemaran. Nana guna hijau dan merah.
3. Kemudian bentukkan membujur kecil-kecil, ikut citarasa masing-masing.
4. Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan doh yang telah dibentukkan.
5. Angkat doh biji nangka yang timbul dipermukaan dan masukkan dalam bekas berisi air.
Bahan-Bahan Kuah:
Santan
Air
Gula Melaka / Merah
Gula Pasir
Garam
Halba
Pandan
biji sago - masuk dalam air didih hingga masak dan tos,
masukkan dlm bekas berisi air.
*Kuantiti bahan di atas semua mengikut citarasa masing-masing
Cara:
1. Masukkan Santan+air+gula+garam+gula merah, biar hingga mendidih. Perasakan mengikut citarasa masing-masing.
2. Masukkan daun pandan, sedikit halba dan biji nangka yang telah siap masak tadi.
3. Masukkan biji sago dan tutup api.
* Nana tambah ubi keledek. Kalau nak campur ubi keledek, pastikan rebus dulu skejap sampai hampir lembut, kemudian baru masukkan santan dan bahan-bahan lain dalam step 1.
Dah siap :)
Selamat Mencuba~
0 comments:
Post a Comment
Bebelan: