Kuih kaswi.kusui.kasui

Assalamualaikum..
Petang tadi nana try wat kuih kusui..
dulu nana suke sangat makan kuih ni..
(semua lah aku suka..dah nama pun makan kan~!)
macam-macam nama kuih ni..
kusui, kaswi, kasui..ataupun lompang..
semuanya lebih kurang ja resepinya..
lihat pada bahan, semua simple..
caranya pun teramat simple..
so tak rugi kalau mencuba kan ;)


Sumber resepi dari YusCookBook
(I copy paste jer yer..TQ )

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Masakkan semua dan sejukkan.
Bahan Kuih

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung - mama guna tepung jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


Catatan - Kalau tak mahu kelapa parut tu cepat basi, kita kukuskan sekejap. Lepas kuih kaswi kita siap tadi, kita pun kukus kelapa parut tu. Tak perlu buka api pun. Haba air tu pun sudah mencukupi.

2 comments:

  1. Your cooking and culture is outstanding, my wife says she is going to try your beautiful recopies. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  2. its my pleasure and Thank you ;)

    ReplyDelete

Bebelan:

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes