Croissant

5 comments

Assalamualaikum

Setelah sekian hari tertunda siaran nak wat croissant
akhirnya dapat gak laksanakan hajat tertangguh ku itue..
hasrat nak mentry resepi croissant..
Alhamdulillah hasil rujukan dari blog omputih ni..
dapat gak aku merasa membuat croissant sendiri..
siap ada step by step bergambar lagi dia ajar..
sangat-sangat 'simple' sebenarnya nak membuatnya
bahan-bahan pulak just guna bahan-bahan asas wat roti saje..


Ok, resepi ni nana amek dari blog Sweet Bake
kalau nak tengak step by step bergambar leh rujuk kat sana ye..
kat sini nana terangkan secara ringkas aje lah..
sebabnya step nya sangatlah panjang berjela....

Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan susu suam
1/4 cawan gula perang
1 sudu besar + 1/4 sudu kecil yis
3 3/4 cawan tepung serba guna
1 sudu besar garam
250gm butter sejuk
 1 biji kuning telur untuk sapu
1 sudu kecil susu untuk sapu

Cara-cara:

Masukkan susu suam, gula perang, dan yis kedalam mangkuk pengadun.
Biarkan selama 5minit sehingga yis mengembang dan berbuih.
masukkan tepung dan garam, kemudian adun selama 7 minit sehingga adunan membentuk doh lembut.
Letak diatas papan pencanai, uli doh menggunakan tangan selama 2minit
tambah tepung jika perlu. 
gelek doh membentuk 4segi ssetebal 1 1/2 inci.
Balut dengan plastic wrap dan simpan dalam peti selama 1jam

sementara menunggu doh didalam peti,
alaskan papan mencanai dengan plastic wrap,
kemudian letakkan butter, cover semula butter diatasnya dengan plastic wrap semula.
gelek butter membentuk 4segi kira-kira 8x5inci.
simpan dalam peti.
(tak paham boleh rujuk gambar dalam blog tadi)

Setelah sejam,
keluarkan doh dan butter,
letakkan butter diatas doh dan lipat doh menutupi butter.
*gelek membentuk segi4  kira-kira 10x6inci
kemudian lipat hujung doh ketengah seperti melipat kertas

ulang step tadi iaitu gelek doh sepanjang 10x6inci kemudian lipat.
balut guna plastic wrap tadi,
simpan dalam peti selama 30minit.**

keluarkan dan ulang proses bermula dengan tanda * hingga tanda ** diatas

seterusnya,
bahagi 2 doh.
1 doh simpan dalam peti, 1 lagi teruskan dengan proses melipat croissant
canai doh membentuk segi4
kemudian bahagikan kepada beberapa segi3 (rujuk blog untuk step ini)
rehatkan doh yang telah membentuk croissant skejap.
sapu doh dengan kuning telur dan susu tadi,
bakar pada suhu 180c kira-kira 20minit (sehingga kuning keemasan)
siap!
enak makan panas-panas time menikmati minum petang :)

 
  • Dapur Chunkiess © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes